
Test čerstvosti vajec proveďte vždy, když si nejste jistí. Dá se to prověřit poměrně spolehlivě hned několika metodami, které zvládne úplně každý.
O velikonočních svátcích si slavnostní tabuli bez zdobených kraslic či malovaných vajíček neumíme představit. Děti už dnes mají radši ta čokoládová, ale ta nemají s tradicí nic společného. A vajec budete potřebovat hodně, a to jak čerstvých, tak těch trochu starších. Starší vejce využijete na vaření, neboť ty lze snadno oloupat. A vajíčka čerstvá zase na pečení všech těch sladkých velikonočních dobrot či do nádivky.
Na Velikonoce si připravte vejce čerstvá i starší
Pokud chováte slepice, můžete si čerstvá vejce od těch starších oddělovat. Jenomže jak to poznáte u těch z obchodu? To je pak každá rada drahá. Ale nevěšte hlavu, máme na to spolehlivé vychytávky. A vůbec přitom nemusíte vajíčko rozbíjet. Pokud ale budete test čerstvosti chtít podstoupit rozklepnutím vejce, žloutek musí být pevný a spojený s bílkem. Pokud je žloutek rozteklý, nepatří už vejce k těm nejčerstvějším, radí web TerazGotuje.
Sklenice s vodou
Vezměte větší sklenici a naplňte ji z větší části vodou. Pak do ní vejce vložte. Čím je blíž ke dnu, tím je čerstvější, vysvětluje Healthline. To nejčerstvější sedí na dně. Vajíčko, které plave někde uprostřed sklenice, případně se tam otáčí, je staré asi tři týdny, což znamená, že je stále vhodné ke konzumaci. Pokud však vyplave na hladinu, je už starší než měsíc, a tady je zapotřebí zjistit, zda je ještě poživatelné. Takové vajíčko rozklepněte do hrnku nebo do misky, ale samostatně. Kdyby už bylo zkažené, tak se nesmí dostat mezi ty ostatní. A zkažené vejce poznáte pohledem i po čichu.
Loupání vařených vajec snadněji a rychleji: Proces zjednoduší i jedlá soda a ocet
Také při vaření v rendlíku vám některé vejce může vyplavat na hladinu. I to by mohlo být znamení, že je vejce staré, nebo dokonce zkažené. Rozhodně je od ostatních oddělte a zjistěte jeho stav. Uvnitř starých vajec se totiž vytváří vzduchová kapsa z plynu z rozkládající se bílkoviny.
Vizuální posouzení
Někdo je schopen rozpoznat čerstvá vajíčka od starých i pouhým pohledem. Je nutné zkontrolovat barvu i stav skořápky, zejména její strukturu. Pokud by na ní byly vrypy či praskliny, a to i jen nepatrné, může to znamenat, že se do vajíčka dostaly nežádoucí mikroorganismy, které se mohly usadit ve žloutku. Skořápka čerstvého vejce má být pevná, matná a mírně drsná.
Jestli je skořápka tenká, nemusí jít nutně o zkažené vajíčko, ale může být od nemocné nebo špatně živené slepice. V případě narušené nebo tenké skořápky můžete ve vajíčku objevit i plíseň. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali několik tipů, jak snadno vařená vajíčka oloupat.
Zdroje: TerazGotuje, Healthline
Napište komentář