Budete překvapeni, jak stylově a moderně může vypadat bydlení v kontejneru

Všichni toužíme po tom krásně a útulně bydlet. A co takhle bydlení v kontejneru? Mnoho lidí o něm nemá ani ponětí. Každý chce žít nejlépe v rodinném domě, či mít alespoň chatu či chalupu. Bohužel ne všichni si můžeme dovolit nechat si postavit nový dům. Nicméně existuje i jiné řešení, které je již mnoho let velmi oblíbené například v Americe. Stačí trochu vynalézavosti, šikovnosti a jeden či více nákladních kontejnerů.

Variabilita, rychlost a ekologičnost

Hlavními výhodami kontejnerů jsou jejich dostupnost, ekologičnost a kompaktnost. Udává se, že dům postavený z kontejnerů vyjde alespoň o třicet procent levněji než stejně velký dům postavený klasickým způsobem. Postavit si dům z kontejnerů s sebou přináší neskutečné množství možností. Záleží jen na vás, jaký dům se jejich prostřednictvím rozhodnete postavit, pro inspiraci se můžete podívat do naší fotogalerie, kde najdete rozmanité typy těchto domů v celé jejich kráse. Standardní rozměry kontejnerů mají většinou šířku dva a půl metru, délku od šesti do čtrnácti metrů a výšku mezi dvěma a půl a třemi metry.

V případě stavby rekreační chaty dává většina lidí přednost jednoduchému loftu, tedy domu, který je vytvořen z jednoho kontejneru. Výsledkem je jedna velká místnost, která tak plní funkci kuchyně, jídelny, obývacího pokoje i ložnice, což pro strávení příjemného víkendu bohatě stačí. S jednotlivými kontejnery si ale lze pohrát podobně jako s kostičkami lega, spojit je, a vytvořit tak velký a prostorově velmi zajímavě řešený dům. Ten je pak tvořen několika oddělenými místnostmi, které se mohou nacházet ve stejném či odlišném patře v závislosti na designu domu. Problémem není ani případná garáž, kterou lze postavit z jednoho zvláštního kontejneru, který může či nemusí být součástí domu.

Nevšední exteriéry i interiéry

Kontejnerové domy nabízejí také zajímavé možnosti týkající se terasy, můžete jich totiž mít hned několik.  Jedna se může nacházet před domem a druhou terasou může být vlastně celá střecha kontejneru, na kterou se snadno dostanete prostřednictvím schodů, zde pak můžete trávit příjemné večery s rodinou či přáteli. V případě terasovitého kontejnerového domu vznikne několik teras v různých úrovních. Zvenku může být dům natřen různými barvami nebo obložen dřevem, což posílí jeho originalitu. Velmi důležitou roli mají také okna, která celý prostor prosvětlí. Časté je použití oken na celou jednu stranu kontejneru a vytvoření příjemného sezení s výhledem.

Vnitřní prostory domů vytvořených z kontejnerů jsou překvapivě prostorné a útulné, stačí jen vhodně zvolit materiály a barvy. Jako velmi vhodný se jeví zejména nábytek a stěny ve světlých barvách, spíše modernějšího typu. Pokud vás toto zajímavé, ekologické a zároveň levné bydlení zaujalo, můžete se pustit do stavby.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]