Pomeranče jsou trochu nakyslým ovocem, avšak obsahují mnoho důležitých vitamínů. Nicméně oloupat jejich slupku může být občas dost obtížné.
Citrusové plody, a zejména pomeranče, miluje téměř každý. Tyto šťavnaté a lahodné plody mají spoustu pozitivních účinků pro lidské tělo a zdraví. Ačkoliv jsou pomeranče chutné, je také nepříjemně obtížné je loupat, zvláště když je slupka tenká a na ovoci dobře drží. Loupání pomerančů může být opravdovou výzvou a někteří lidé si kvůli tomu toto zdravé ovoce raději nekoupí. Pomerančová kůra se často dostává pod nehty, konečky prstů žloutnou a šťáva z ovoce cáká na všechny strany.
Pomeranče a jejich účinky
Pomeranče jsou známé svými vitamíny a mnoho lidí je má rádo jak samotné, tak ve formě džusů nebo jiných produktů. Jsou populární po celém světě a jsou často doporučovány při různých léčbách nebo dietách. Je známým faktem, že jejich pravidelná konzumace snižuje riziko mrtvice a rakoviny, a to především u žen. Neměly by se však konzumovat ve velkém množství, protože to může způsobit zdravotní problémy.
Díky pomerančům se posiluje imunitní systém, mají protizánětlivé a antioxidační účinky, pomáhají udržovat zdraví srdce, regulují krevní tlak, stimulují tvorbu kolagenu, hydratují pokožku, předcházejí akné a vráskám. Mají také pozitivní účinky pro oči, pomáhají předcházet stárnutí pleti a posilují kvalitu mozku a paměť. A to je jen pár výhod, ve skutečnosti mají pomeranče celou řadu dalších pozitivních zdravotních účinků.
Jak pomeranč dobře oloupat?
V dnešní době má většina lidí přístup k internetu, takže individuální zkušenosti se mohou snadno stát přínosem pro spoustu dalších lidí, a můžete se tak naučit mnoho drobných triků, které vám mohou usnadnit každodenní život. Platí to i v případě loupání pomerančů. Nepotřebujete k tomu nic jiného než ostrý nůž a lžíci. Jako první krok položte pomeranč na pevnou podložku a 15–20 sekund ho po podložce rolujte dlaní. Ovoce stačí opatrně přitlačit, abyste ho nepoškodili. Slupka se pak mnohem snadněji odděluje od dužiny ovoce.
Nožem řízněte do slupky v horní části ovoce. Měl by stačit řez o velikosti asi 1 cm, ale u větších pomerančů je lepší udělat řez větší. Vložte lžíci pod slupku a začněte ji od dužiny pomalu odlupovat. Pokud jste udělali vše správně, slupka by měla jít snadno sundat, aniž byste museli dělat nějaké prudké pohyby a strhávat ji. Touto metodou také ochráníte svou pokožku, ušetříte si zbytečné nervy a vychutnáte si chuť skvělého ovoce.
Zdroj: Maxim