Bleskový způsob rozmrazování masa, který neškodí a většina lidí vůbec netuší, že existuje

Fotografie: Depositphotos

Rychlé rozmrazování nemusí být příliš bezpečné, ale přesto existují způsoby, jak to udělat, abyste mohli maso bezpečně konzumovat.

Vždy je dobré mít mrazák zásobený mraženými kuřecími prsíčky a klobásami, dobře prorostlými steaky a mletým hovězím a krůtím masem. To se vždy hodí, abyste si mohli udělat dobrou večeři nebo skvělý oběd. A pokud víte, jak rychle a bezpečně rozmrazit maso, můžete během týdne připravit chutné domácí jídlo ve velmi krátkém čase. Co když ale potřebujete rozmrazit maso opravdu na poslední chvíli? Žádný strach, existuje několik metod, jak proces urychlit a rychle rozmrazit jakýkoli kus masa.

Nejbezpečnější a nejrychlejší způsob rozmrazování masa

Absolutně nejlepší metodou pro bezpečné rozmrazování masa je nechat ho přes noc v lednici, dokud se úplně nerozmrazí. Takto pak může mleté ​​maso, drůbež a mořské plody vydržet v lednici další den nebo dva. Červené maso zase (hovězí, vepřové, jehněčí a steak) vydrží tři až pět dní. I když volba rozmrazování masa v chladničce vyžaduje předběžné plánování, poskytuje vám další bonus v podobě možnosti ho znovu bezpečně zmrazit. Může to ale znamenat určitou ztrátu jeho kvality.

Naučte se rozmrazovat maso v mikrovlnné troubě a můžete je mít připravené k použití za méně než 10 minut. Tato metoda nejlépe funguje pro menší kusy masa, které se po rozmrazení propečou úplně, jako například kuřecí prsa nebo mleté hovězí. Přečtěte si návod k použití své mikrovlnné trouby, kde se dozvíte, jak nejlépe rozmrazit konkrétní kusy masa podle nastavení mikrovlnné trouby. Pokud vaše mikrovlnná trouba nemá funkci „rozmrazování“, nastavte ji na nižší výkon a pouštějte ji na krátké intervaly, dokud se maso nerozmrazí.

Fotografie: Depositphotos

Je bezpečné rozmrazovat maso ve studené vodě nebo na pultu?

Za pouhou hodinu můžete díky studené vodě rychle a správně rozmrazit maso bez mikrovlnné trouby. Zmražený kus masa vložte do uzavíratelného plastového sáčku a vytlačte z něj co nejvíce vzduchu. Naplňte velkou mísu studenou vodou a ponořte sáček do vody. Vodu vyměňte každých 30 minut, abyste zajistili, že zůstane studená a proces rozmrazování masa bude pokračovat. Menší kusy masa, drůbež nebo mořské plody se mohou rozmrazit za hodinu nebo méně. Větší množství může trvat dvě až tři hodiny.

I když existují zdroje, které tvrdí, že zmrazené maso můžete rozmrazit v horké vodě nebo ho jednoduše nechat na pultu, je poměrně známý fakt, že to je sice rychlé, ale dost riskantní. Žádný kus rozmraženého masa by neměl být ponechán při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Pokud se maso začne rozmrazovat a ohřeje se na pokojovou teplotu, mohou se začít množit bakterie, jež zde mohly být přítomny před zmrazením – a mohou způsobit velké zdravotní potíže.

Zdroj: Goodhousekeeping, USDA