Maso omýt, či neomýt: Kladnou odpověď na věčnou otázku poskytne speciálně vyhrazená mísa

Fotografie: Depositphotos

Mytí masa je pro mnoho lidí celkem kontroverzní téma. Asi si neumíte představit dát kuře nebo vepřové bez umytí do hrnce. Jak se ale ukazuje, jeho omývání může spíš uškodit.

Na syrovém mase koupeném v obchodě se mohou vyskytovat bakterie salmonely, listeriózy nebo dalších chorob. Není tedy zvláštní, že máte zcela instinktivní potřebu ho nějak očistit. Voda se v takovém případě přímo nabízí. Když ho ale umyjete pod kohoutkem, výsledek je jediný. To, co na něm bylo, se dostane po celé kuchyni a hlavně do dřezu. Bakterie se pak snadno usadí na příborech, nádobí a dalších nástrojích denní potřeby, říká doktorka Alissa Palladino. Jak to tedy provést správně?

Doporučení, která se stále mění

Většina mikrobů a bakterií nedokáže přežít ve vysokých teplotách. Během jakéhokoli tepelného zpracování jsou tudíž zneškodněni. Když tedy maso během přípravy třeba upustíte na zem, nic se nestane, protože pak přijde vaření, pečení nebo smažení. Na tiktoku se tomu věnovala i potravinářská technoložka Karolina Kowalczyk: „Je to velmi kontroverzní věc. Dříve se věřilo, že umývání masa je opravdu nutné, později se to zase vůbec nesmělo. Doporučení se časem mění.“

Ona sama však maso umývá. „Proč? Protože si nedovedu představit, že bych krájela maso rovnou z obalu, pokud bylo na pultu, kterého se v obchodě dotkly miliony lidí. Prostě se mi to hnusí,“ dodává. „Mám jednu velkou mísu, kde maso hodinu před vařením opláchnu v solném roztoku.“ Tuto nádobu ovšem používá jen na mytí masa. Když ji vylije, dřez vždy očistí dezinfekcí, takže na jeho povrchu nezůstanou žádné bakterie.

Fotografie: Pixabay

Domácí metoda

„Obvykle to dělám jednou denně, když připravuji večeři. Netrvá to dlouho, jde o záležitost několika minut,“ dodává. Vše omývá houbičkou, kterou pak vyhodí. Expertka k tomu poznamenala, že myje nejen maso, ale také vejce. U nich totiž může nebezpečné bakterie obsahovat skořápka. „Bakterie samozřejmě vlivem tepla zemřou. Ale neumím si představit vaření bez toho, abych maso nejdřív opláchla.“

Zdroj: Healthline, TikTok

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]