Bramborová kaše patří k nejoblíbenějším přílohám nejen u nás. A to díky její chuti, ale také proto, že je vhodnou stravou pro děti i rekonvalescenty.
Jestli chcete mít kaši lahodnou a výživnou, věnujte jí trochu víc péče a vyvarujte se některých chyb. A je zapotřebí se zastavit hned u výběru brambor. K přípravě bramborové kaše je nejvhodnější varný typ C. Je nejvíc moučný, rozpadavý, brambory při vaření brzy měknou a jdou dobře rozmačkat. Chybou není ani varný typ B. K přípravě bramborové kaše však zvolte vždycky jen jeden druh. Jinak byste nikdy nedocílili její hladkosti, zůstávaly by vám v ní kousky. Proto použijte brambory jen z jednoho nákupu, nijak je nemíchejte, radí na webu BlikKruzs.
Vaření brambor
Brambory k vaření nekrájejte příliš nadrobno. Čím je kousek brambory menší, tím víc vody nasaje. A mohlo by se snadno stát, že by kaše nakonec byla příliš vodnatá nebo by se vám brambory ve vodě zcela rozvařily. Dobu vaření nechte o malinko delší, než když servírujete klasické brambory s máslem. Někdo má rád kaši opravdu jen z brambor, jiný do ní přidává i některé druhy zeleniny. A to pro zvýraznění chuti, případně kvůli dětem, které odmítají samotnou zeleninu konzumovat.
Jde třeba o pastinák, batáty, mrkev, tuřín. A vařit je můžete přímo s bramborami, i společně rozmačkat. Při vaření přidejte sůl. Pak brambory rozmačkejte šťouchadlem najemno. Dokud nebudou bez hrudek, nepřidávejte žádnou tekutinu ani tuk. Jinými slovy, rozmačkejte je na sucho. Jestliže tuto fázi přípravy podceníte, mohli byste mít v kaši kousky. Nyní také ochutnejte, zda jsou brambory dostatečně slané.
Rychlé a zdravé pomazánky pro každou příležitost: Mezi chutné varianty patří i tuňáková a drožďová
Přidání mléka a másla
Mléko k přípravě kaše si ohřejte, máslo naopak nechte do poslední chvíle v ledničce. Někdo je rozpouští rovnou v mléce, ale to není správný postup. Nezískali byste pak potřebnou krémovost, uvádí se na webu ProŽeny. Studené máslo nakrájejte na kousky a přidejte do rozšťouchaných brambor. Pak po troškách přilévejte mléko a ručně zapracovávejte. Nepoužívejte žádný mixer ani elektrický šlehač, narušili byste strukturu a z kaše by se snadno mohlo stát lepidlo. Pokračujte ve šlehání buď šťouchadlem, anebo ruční metličkou. Bude to trvat jen chvíli a kaše bude dokonalá.
Pro lepší chuť
S bramborami můžete vyvařit libeček či jiný druh bylinek nebo koření. Někdo místo ve vodě vaří brambory na kaši ve vývaru. Namísto mléka můžete do kaše přilít smetanu, nejlépe 33%. Anebo kaši můžete nakonec zjemnit trochou kysané smetany. Mléčné produkty, které do kaše přidáváte, by měly vždy být vícetučné. Na BydlímeÚtulně jsme také psali, jak můžete zlepšit chuť masového vývaru.
Napište komentář