Bramborové slupky snadno nahradí čisticí prostředky. Dobře pomohou při problémech s mastnotou

Fotografie: Depositphotos

V nejlepším případě končí většina zbytků z kuchyně na kompostu. Některé zbytky však ještě můžete dále využít, a dokonce jimi vyřešit některé nepříjemné problémy.

Umývání nádobí je každodenní činností. Vyhnout se této práci můžete pomocí myčky na nádobí. Pokud ale toto zařízení nevlastníte, a přesto si chcete mytí nádobí usnadnit, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Nemusíte utrácet peníze za drahé čisticí prostředky, ani trávit drahocenný čas drhnutím zaschlé špíny. Díky bramborovým slupkám nádobí rychle a snadno umyjete i bez chemie a drhnutí. A když už budete mít brambory oloupané, můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept.

Snadnější mytí nádobí s bramborovými slupkami

Ne každý to ví, ale brambory mohou posloužit jako vynikající odmašťovadlo. Potřebujete-li vyčistit mastný povrch, brambory jsou skvělým přírodním prostředkem. Využít jejich vlastnosti můžete nejen na nádobí, ale jakýkoliv zamaštěný povrch, k jehož čištění byste museli sáhnout po chemických přípravcích. Používáním brambor jako čisticího prostředku ušetříte nejen své peníze, ale i životní prostředí. Chemikálie obsažené v běžných čisticích prostředcích navíc mohou ohrozit vaše zdraví. I tomuto problému můžete díky bramborovým slupkám předejít.

Čištění povrchů bramborovými slupkami

Zejména v kuchyni tento čisticí prostředek náramně oceníte. Využít ho však můžete k vyčištění jakéhokoliv povrchu i nádobí. Pomocí slupky z brambor můžete dokonce vyčistit mastnou skvrnu na oblečení. Libovolný znečištěný povrch jednoduše přetřete slupkou brambory a nechte 2–3 minuty působit. Nakonec vše opláchněte pod proudem vody nebo otřete vlhkým hadříkem a vysušte. V případě potřeby můžete postup několikrát opakovat. Během chvilky však bude vaše špinavé nádobí dokonale čisté.

K čištění nádobí i povrchů používejte vždy slupky z čerstvě oloupaných brambor. Starší slupky vysychají a ztrácí své odmašťovací vlastnosti. Pokud chcete slupky k čištění nádobí nebo mastných povrchů použít, vždy oloupejte brambory čerstvé. Oloupané brambory pak můžete využít k přípravě rychlého pokrmu, nebo je uchovat v lednici do druhého dne.

brambora
Fotografie: Pxhere

Plněné brambory na olivovém oleji

Pokud máte oloupané brambory a nenapadá vás, jak je rychle využít, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. K jeho přípravě budete potřebovat 6 středně velkých brambor, 3 lžíce olivového oleje, sůl, půl hrnku na kostičky nakrájené slaniny, 1 hrnek strouhaného čedaru, půl hrnku zakysané smetany a 2 lžíce nasekané pažitky. Vrch i spodek brambor odřízněte tak, abyste je mohli postavit na plech.

Následně vyřízněte kus středu brambory alespoň půl cm od kraje, aby vám vznikla „mistička“ hluboká alespoň do poloviny výšky brambory. Okraje až po dno mističky nařízněte ve vzdálenosti přibližně 1 cm. Na brambory nalijte trochu olivového oleje, osolte je a pečte v této poloze na 200 °C přibližně 40 minut. Brambory z trouby vytáhněte a přisypte do mističky slaninu a sýr a dejte péct na dalších 10 minut. Nakonec přidejte lžíci zakysané smetany s větším množstvím slaniny a pažitkou. Takto připravené brambory můžete ihned servírovat. Jen dávejte pozor na rozžhavený sýr.

Zdroj: Athensmagazine

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]