Uchovat chleba jako čerstvý se vám může podařit i po několik dní. Avšak ne v ledničce. Tam rychle vysychá, tvrdne a může i zplesnivět.
Čerstvý chléb krásně voní, má křupavou kůrku a uvnitř je nadýchaný. Dříve hospodyňky pekly chléb jednou týdně a uchovávaly ho v chladných prostorách budov v plátěné utěrce. Jenže tehdejší domy byly z kamene a cihel a držel se v nich mírný chlad s optimální vlhkostí. Dnešní domy a byty jsou teplé a příliš suché. Proto si lidé často nevědí rady, jak chléb, který upečou nebo koupí, udržet v poživatelném stavu víc dní. Takže tady je tip pro vás, jak déle uchovat chleba.
Jak většina lidí chleba uchovává
Značná část populace uchovává chléb v lednici. Je to špatný zvyk a chyba, jež by se neměla opakovat, upozorňuje web EleganzaPlus. Zkazit se tam může stejně rychle jako v igelitce či dřevěné nebo kovové chlebovce (chlebníku). Vydrží tam sice o něco déle než třeba volně odložený na lince, ale ztrácí čerstvost a svou specifickou chuť. Chléb obsahuje škrob a nízké teploty v lednici mají negativní účinek na jeho molekuly; škrob se chladem mění na retrográdní čili rezistentní. Česky nestravitelný.
K tomu dochází právě tehdy, když se škrob tepelně zpracuje a pak zchladí. Což je vlastně případ pečiva v lednici. V chladu tvrdne rychleji než v chlebovce; anebo – a to je mnohem závažnější – může se do něj pustit plíseň. A tak ať dáváte přednost nákupu chleba v pekárně, anebo si ho občas upečete, měli byste ho stejně jako další kynuté pečivo uchovávat jiným způsobem.
Univerzální pomocník při uklízení domácnosti jménem droždí: Efektivně vyčistí záchod i koupelnu
Kromě toho není-li chléb v lednici dobře zabalený, může absorbovat pachy z dalších potravin. A to zcela určitě negativně ovlivní jeho chuť. Lepší volbou než v chladničce je uchování chleba v mrazáku. Nakrájený by pak měl být na jednotlivé krajíce. Retrogradaci se sice nevyhnete, ale zato po rozmrznutí bude chléb po dobu, než ho stačíte sníst, čerstvý a chutný stejně jako před zmrazením.
Jak déle uchovat čerstvý chléb
Pro uchování čerstvosti chleba je důležité zabránit jeho vysychání a také zapaření, uvádí web IReceptář. Chléb by se neměl skladovat v igelitu, který zadržuje vlhkost a podporuje tvorbu plísně. Místo toho je vhodné použít látkový sáček z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len, který umožňuje chlebu dýchat. Chléb by měl být uložen v chlebníku s dobrým větráním, aby kolem cirkuloval vzduch. A to při pokojové teplotě.
Další možností je chléb zamotat do čisté utěrky a pravidelně ji měnit. Z chleba se totiž vypařuje voda a je zapotřebí předejít tvorbě plísní. Utěrku můžete nahradit i papírovým sáčkem.
A ještě pár tipů závěrem
- Při nákupu volte chleba dobře vypečený, má méně vlhkosti.
- Déle vydrží chléb z celozrnné mouky a také chleba kváskový.
- K zamrazení používejte pouze čerstvý chleba.
- Toustový chléb v plastovém sáčku vydrží dlouho měkký, protože je ošetřen chemickými konzervačními přísadami.
A také jsme pro vás na BydlímeÚtulně publikovali jeden netradiční tip na využití tohoto oblíbeného pečiva – jak pomocí chleba zlepšit chuť vývaru.
Napište komentář