Čerstvé maso chce mít doma při vaření každý, ale ne vždy se to povede. Proto je možné udělat si „test“ již v obchodě a zjistit, jestli se maso vyplatí koupit, nebo ne.
Mnoho lidí se vyhýbá balenému masu a raději si ho kupuje ve stáncích a masnách. Je pak o mnoho snazší si ho prohlédnout zblízka a můžete si být jisti, že je produkt čerstvý a budete si ho moci s klidem připravit k obědu nebo k večeři. Je to proto, že balené kusy masa se většinou rychleji kazí, a nemáte tak jistotu, že maso bude opravdu dobré a kvalitní. Existuje však jednoduchý způsob, jak se ujistit, že maso je kvalitní, aniž byste ho otevírali.
Aspekty, které při koupi masa kontrolovat
Při nákupu baleného masa byste si měli dát velký pozor na dvě věci. První je jeho vzhled. Měl by mít odstín od světle růžové po červenou. Příliš tmavý, bledý nebo našedlý může být známkou toho, že s ním není něco v pořádku. Další důležitou věcí je datum spotřeby. Obecně platí, že čím déle, tím lépe. To znamená, že maso je čerstvější. Vyplatí se také zkontrolovat datum porážky.
Datum spotřeby však není vše, protože důležitý je i způsob, jakým je maso skladováno. Jestliže skladování nebylo správné, produkt může být nevhodný ke spotřebě i přes teoreticky dobrou trvanlivost. V případě baleného masa z chladniček v supermarketu si bohužel nikdy nemůžete být jisti, zda výrobek z lednice nebyl vyjmut a vložen zpět.
Trik, jak zjistit čerstvost masa
Při kontrole čerstvosti masa stojí za zvážení i jeho vůně, ale v případě baleného masa je to samozřejmě nemožné. Musíme se tedy spolehnout na jiný smysl – hmat. „Test prstem“ vám umožní zkontrolovat, zda máte co do činění s kvalitním produktem. Čerstvé, zdravé maso by mělo být pevné. Pokud ho stisknete prstem, rychle se vrátí do předchozího tvaru. Když na něm ale zůstane dutina, je to signál, že už se rozhodně nejedná o čerstvost, a tak je lepší takové maso nekupovat.
Varovným signálem by mělo být i velké množství krvavého výtoku v balení. Jeho přítomnost je normální, ale maso v něm opravdu nesmí plavat. Pokud by tomu tak bylo, mohlo by to být znamením, že je maso „nacpané“ spoustou zlepšováků. Mnoho lidí se diví, k čemu je dobrá podložka v baleném mase. Jejím úkolem je absorbovat právě tekutiny vytékající z masa. Díky této nenápadné podložce se voda vsákne a nekape všude. A maso neleží ve vlhkosti, což také prodlužuje jeho trvanlivost.
Zdroj: Gotowanie