V případě, že zjistíte, že doma máte tupé nože, a začne vás to rozčilovat, můžete je zbrousit. Existuje na to několik triků, které nejsou složité a zvládne je každý.
Téměř v každé domácnosti se v kuchyni najdou kuchyňské nože na krájení, které jsou tupé. Většina lidí si místo tupého nože vezme ostrý a používá jej stále dokola, dokud nebude také tupý. V takovém případě se však časem dostanete do situace, kdy budou všechny nože potřebovat nabrousit. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, které zvládne každý a díky nim můžete mít doma opět krásně ostré nože, se kterými půjde krájení potravin velmi rychle a přitom hezky.
Kamenný parapet
Jestliže doma máte kamenné parapety nebo alespoň schody, využijte je k tomu, abyste o ně nabrousili nože. Ostří nože stačí otírat o hranu schodku a musíte pouze střídat strany, aby bylo ostří nabroušeno z obou stran. Po několika minutách by měl být nůž pořádně nabroušen a připraven k použití.
Nenalakovaná keramika
Až budete potřebovat zbrousit nože, podívejte se, zda doma nemáte nenalakovanou keramiku. Opět stačí ostří nože třít po obou stranách na keramice, dokud nebude nůž dokonale nabroušen. S touto metodou si vystačily již naši předci, když potřebovali nabrousit toto kuchyňské náčiní.
Použijte smirkový papír z dílny
Při tomto triku pravděpodobně zavítáte do dílny / garáže a budete se shánět po smirkovém papíru. Kousek smirkového papíru nalepte na rovný povrch a ostří nože otírejte o papír z obou stran. Pokuste se nebrousit nůž příliš rychle. Časem si najdete grif a rychlost, s níž nůž naostříte perfektně.
Dodržujte několik věcí a nože budou stále nabroušené
Abyste nemuseli nože pravidelně brousit, můžete se pokusit dodržovat několik rad. První rady se držte již při nákupu nože, jelikož se nevyplatí šetřit. Připlaťte si raději za kvalitu a uvidíte, kolik práce si ušetříte. Do kuchyně si pořiďte dva kvalitní ocelové nože a vždy je umývejte pouze pod tekoucí vodou. Nikdy nůž nevystavujte vysokým teplotám, kvůli kterým by se mohl rychle otupit.
Zdroj: Porady Interia