Díky tomuto levnému fíglu se i ta nejšpinavější trouba vyčistí zcela sama během několika minut

Fotografie: Lionel Allorge / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pošlete svou troubu do lázní! Vyčistí se tak od usazenin a připáleného jídla, zbaví mastnoty a bude pak příjemně vonět. Budete potřebovat jen ocet a šťávu z citronu.

Využívání páry při úklidu asi nepředstavuje pro znalé hospodyňky nic nového. Kromě žehlení a udržování koberců si ale poradí i s takovými výzvami, jako je rozpuštění nečistot zaschlých ve vaší troubě. A to bez nutnosti drhnutí.

Úklid po každém pečení? Nemusí být, ale…

Tipů, jak spolehlivě a efektivně vyčistit vnitřek tohoto spotřebiče, existuje velké množství. Jeden z nich, využívající k úklidu trouby tabletu do myčky, jsme vám dokonce nedávno přinesli i na BydlímeÚtulně. Připálené zbytky jídla, mastnotu, nečistoty a usazeniny je zkrátka z trouby nutné pravidelně odstraňovat, i když jde o práci nezáviděníhodnou. Nejenom, že totiž snižují kvalitu dalšího připravovaného jídla, ale jsou také bezpečnostním rizikem.

K ušpinění trouby dochází bohužel i přes sebevětší snahu se tomu vyhnout. Unikání výparů z jídla, bublání oleje či cákance těsta a šťáv totiž nedokáže většinou zastavit ani alobal nebo zodpovědně použitý pečicí papír. Nicméně odstraňování následků při užití těchto „ochranných pomůcek“ je potom jednodušší a nevyžaduje obtížné drhnutí. V podstatě by měla stačit parní metoda, jak doporučuje portál DomekIOgrodek.

S připálenými pánvemi a hrnci uděláte rychlý proces díky tomuto triku, který vám ušetří peníze i námahu

Pošlete páru do trouby

Připravit parní lázeň pro vaši troubu není nic složitého. V podstatě si vystačíte se třemi ingrediencemi – vodou, octem a citrónovou šťávou. Troubu pak stačí předehřát na 100 °C až 120 °C. V zapékací misce či jiné vhodné nádobě do trouby smíchejte tři hrníčky vody, přidejte jeden s octem a následně šťávu z jednoho až dvou citrónů. Útroby trouby napařujte alespoň půl hodiny. Spotřebič posléze nechte zchladnout a jeho stěny otřete vlhkým hadříkem.

Čištění trouby je nutné z mnoha důvodů
Fotografie: Pixabay

Horká pára si podle webu ProAlergiky sama o sobě dokáže poradit nejen s mastnotou, ale také čistí, a dokonce dezinfikuje. Ve spolupráci s octem a citrónem, jež obsahují látky rozkládající usazeniny, tak jde o mocnou kombinaci. Přírodní složky navíc dodají příjemnou vůni a antibakteriální účinek.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*