Chvilka nepozornosti a ze špaget se stane lepivá hmota. Vše závisí na teplotě vody a množství soli

Fotografie: Eloquence / Creative Commons / Public domain

Špagety a těstoviny obecně jsou oblíbenou přílohou, protože jejich příprava je velmi jednoduchá. Jediná chyba během vaření vás však může připravit o jejich lahodnou chuť.

Přestože je návod, jak uvařit špagety, napsán na každém obalu, na výsledné chuti se podílí mnoho různých faktorů. Uvařit dokonale chutné špagety s tou správnou konzistencí si často žádá zkušenosti opravdových odborníků. Aby se vám špagety během vaření nerozvařily, neslepily ani jinak neznehodnotily, měli byste se zaměřit na teplotu vody. Od toho, jak dlouho voda se špagetami vře, se odvíjí i jejich výsledná chuť. Vyzkoušejte to a vychutnejte si špagety jako od zkušeného šéfkuchaře.

Fotografie: Depositphotos

Jakých chyb se během vaření špaget můžete dopustit

Nejčastější chybou, které se většina lidí dopouští, je málo osolená voda a špatně zvolená velikost hrnce. Vodu byste měli před vhozením špaget pořádně osolit. Říká se, že by měla mít chuť moře, aby byly špagety po uvaření dostatečně slané. Hrnec na přípravu špaget zvolte dostatečně velký, abyste mohli během vaření obsah průběžně promíchávat. V opačném případě se špagety uvnitř hrnce přilepí k sobě nebo na jeho stěny

Nejdůležitější roli hraje teplota vody

U přípravy nejlahodnějších pokrmů vždy záleží na detailech. Není tomu jinak ani při vaření špaget. Na obalu je napsáno, že se špagety přidávají do hrnce s osolenou vroucí vodou, a to byste měli v každém případě dodržovat. Nikdy je nepřidávejte do vody dříve, než dokud nezačne divoce bublat. Pokud totiž voda nebude vřít, budou se špagety vařit mnohem déle, voda se zakalí a špagety se rozmělní. Nesnažte se proces přípravy oběda urychlit tím, že těstoviny vložíte do hrnce dříve.

Jak scedit špagety

Existuje několik způsobů, jak můžete špagety z hrnce servírovat na talíř. Někdo upřednostňuje přelití veškerého obsahu z hrnce do cedníku a propláchnutí špaget studenou vodou. Někteří zase nechávají špagety v hrnci a pomocí speciální lžíce vytáhnou jen tolik špaget, kolik skutečně potřebují. V tomto případě však hrozí riziko rozvaření zbývajících špaget uvnitř hrnce.

Pokud chcete špagety ponechat v teplém hrnci, ale účinně slít veškerou vodu, můžete místo přelívání obsahu hrnce do cedníku jen položit cedník do hrnce tak, aby okraje obou nádob k sobě přiléhaly. Následně chytíte ucha hrnce a okraje cedníku, jemně přitlačíte, aby se během manipulace neoddělily, a nahnutím hrnce vylijete přes cedník veškerou vodu. Cedník udrží špagety uvnitř hrnce a všechna voda vyteče ven.

Zdroj: Athensmagazine

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]