Mražení potravin má svá pravidla, na která lidé zapomínají. Nesprávný postup může znamenat otravu jídlem celé rodiny

Fotografie: Depositphotos

Při zamrazování potravin byste měli být velmi opatrní. Některé produkty totiž do mrazáku vůbec nepatří a jiné se mohou zkazit již po prvním měsíci.

Pravděpodobně každý má dnes ve své domácnosti mrazák, ve kterém skladuje určitý druh potravin. Pokud ho rádi využíváte i vy, měli byste znát určitá pravidla, a to zejména co do něj patří a co do něj naopak nepatří. Některé produkty totiž mohou po zmrazení a následném rozmrazení změnit svou konzistenci a jiné se zase mohou zkazit již po jednom měsíci jejich skladování. Níže jsme proto pro vás sepsali seznam potravin, jež můžete zmrazit, a na jak dlouho.

Skladování potravin v mrazáku

V tomto článku se dozvíte, na jak dlouho můžete zamrazit nejen konkrétní druhy masa, ale i zeleninu, ovoce, mléčné výrobky a další oblíbené potraviny. Také jsme pro vás vypsali seznam věcí, které naopak do mrazáku rozhodně nepatří. Pokud váš přístroj pracuje při teplotě -18 °C a je vhodný pro dlouhodobé skladování, můžete v něm uchovávat potraviny prakticky neomezeně dlouho (samozřejmě za předpokladu, že jste je správně zabalili).

Je ovšem možné, že po nějaké době tyto potraviny ztratí typickou chuť – a může se také změnit jejich konzistence. Přesto však budou stále jedlé. Níže se proto můžete podívat na seznam toho, co všechno můžete zamrazit a na jak dlouho:

  • čerstvé, nijak upravované maso (pečeně, steaky, kotlety atd.): 4 až 12 měsíců,
  • nevařené mleté maso: 3 až 4 měsíce,
  • vařené maso: 2 až 3 měsíce,
  • uzeniny (šunka a slanina): 1 až 2 měsíce,
  • nevařená drůbež (kuřecí, krůtí atd.): 9 až 12 měsíců,
  • vařená drůbež: maximálně 4 měsíce,
  • ryby (syrové a vařené): 2 až 4 měsíce,
  • mražené pokrmy (např. lasagne, pizza atd.): 3 až 4 měsíce,
  • polévky, dušená jídla a zapékané pokrmy: 2 až 3 měsíce,
  • mléko: maximálně 1 měsíc,
  • máslo: maximálně 3 měsíce,
  • strouhaný sýr: maximálně 4 měsíce,
  • zelenina: maximálně 12 měsíců,
  • ovoce: maximálně 6 měsíců,
  • vejce (před jejich zmrazením však oddělte žloutek od bílku nebo vejce rozšlehejte): maximálně 6 měsíců,
  • dorty a pečivo bez polevy: 6 až 8 měsíců,
  • chléb: maximálně 3 měsíce,
  • syrové těsto: maximálně 6 měsíců.

Fotografie: Pexels

Výše uvedený seznam potravin můžete zamrazovat dle vypsané doby. Pokud tuto dobu překročíte, mohou se jednotlivé produkty zkazit nebo změnit svou konzistenci do takové podoby, že už je nebude možné jíst.

Potraviny, které byste neměli zamrazovat

Pokud rádi zamrazujete potraviny, měli byste samozřejmě znát také produkty, které do mrazáku rozhodně nepatří. Buď se jednoduše nedají zamrazit, nebo po jejich rozmrazení nejsou jedlé. Jedná se především o:

  • potraviny s tenkým papírovým dnem: mohou se po rozmrazení a ohřátí snadno rozmočit,
  • zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou například salát, okurka, rajčata, ředkvičky a melouny: jejich konzistence po rozmrazení bývá kašovitá,
  • měkké bylinky, jako je petržel, bazalka a pažitka: po rozmrazení zhnědnou,
  • omáčky s obsahem vajec, jako je například majonéza: mohou se po zamrazení srazit,
  • mléčné omáčky: mohou se po zamrazení srazit,
  • obyčejný jogurt, nízkotučný smetanový sýr, zakysaná smetana, tvaroh a jiné mléčné výrobky: po rozmrazení mohou být vodnaté,
  • syrová vejce ve skořápce: po rozmrazení praskají a rozpínají se,
  • vejce natvrdo: po rozmrazení budou příliš gumová,
  • konzervované potraviny: rozhodně nepatří do mrazáku.

Zdroj: Genialne, Healthline