Pravděpodobně se v dnešním světě nenajde člověk, který by doma neměl běžnou sůl. Tyto krystalky jsou tak běžné, že se uplatní prakticky v každém uvařeném jídle.
Byli byste ovšem překvapeni, kolik využití má běžná sůl nejen v kuchyni, ale i ve zbytku domácnosti. Možná už jste na některé z nich přišli sami zcela náhodou, nebo vám je někdo poradil. Výčet je ovšem mnohem delší a některé z nich se opravdu hodí dělat pravidelně. Sůl je totiž vynikající pomocník při čištění všech možných nehod, na něž se dá kdekoli doma narazit.
Uklizení rozbitého vejce
Spadlo vám nedopatřením na podlahu vajíčko? Čištění by nejspíš vyžadovalo velké množství papírových ubrousků. Ne ovšem v případě, že použijete následující postup: místo nehody poprašte solí a nechte několik minut vsakovat. Pak už vám na to bude stačit jen jeden ubrousek.
Špína přilepená na žehličce
Zůstalo vám na ploše žehličky něco lepivého, a ještě se to teplem roztavilo? Zapněte ji a nechte pár minut na nejvyšší výkon. Jakmile se zahřeje, vezměte noviny nebo voskový papír a posypte ho solí. Pak po něm přejeďte několikrát žehličkou v krouživých pohybech. Sůl se rychle přilepí na kritické místo a pak veškerá nečistota opět zůstane na papíře.
Úklid rozlitého vína či otisky od rtěnky
Tohle je známý trik, ale neškodí jeho připomenutí. Nezáleží, zda jde o bílé nebo červené víno. Posypte skvrnu trochou jedlé sody a také solí, která vám nasaje většinu vlhkosti. Jakmile místo uschne, můžete vše pohodlně odstranit vysavačem. Dali jste si číši vína a na okraji sklenky zůstaly otisky rtěnky? Pokud ji neodstraní myčka, prostě ji otřete navlhčeným hadříkem s trochou soli. Uvidíte, že zmizí jako mávnutím kouzelné hůlky.
Očista a dezinfekce kuchyňského prkénka či uvolnění odpadu
Prkénko na krájení je častým zdrojem virů a bakterií. Tedy v případě, že není pravidelně a řádně čištěno. Proto je doporučeno ho potřít polovinou citronu, pak na něj nasypat sůl a počkat 10–15 minut. Poté ho znovu přetřete citronem. Trápí vás ucpaný odpad? Smíchejte čtvrt šálku sody a čtvrt šálku soli, vše nasypte do odpadu a zalijte octem.
Hašení ohně
Během vaření se vám může vznítit oheň na pánvi nebo může menší požár vypuknout kdekoli jinde. Při hořícím ohni se rozhodně vyhněte vodě, jen všechno zhoršíte. Místo toho na plameny nasypte sůl, která odřízne přísun vzduchu, a požár tak rychle zlikviduje. Díky tomu zůstanete v pořádku vy, vaše zařízení i kuchyň.
Očista připálené pánve
Spálili jste oběd či večeři a na pánvi je něco, co nejde dolů? Jednoduché řešení je v posypání pánve solí a zalití vodou. Počkejte 10 minut a pak můžete pánev zcela jednoduše umýt. Stejně tak můžete tuto metodu použít na připáleniny v troubě, jen vynechte vodu. Udělejte to, dokud je horká. Po vychladnutí můžete vše krásně otřít.
Čištění houbiček na nádobí
Vyčistili jste úspěšně pánev, ale houbička je úplně černá? I v tomto případě vám pomůže sůl. Do malého boxu nalijte 2 šálky vody, přidejte čtvrt šálku soli a houbičku v tom nechte přes noc. Tento proces proveďte aspoň jednou týdně.
Skvrny, které hyzdí koupelnu
Jestli chcete vanu nebo sprchový kout vyčistit opravdu důkladně, smíchejte šálek terpentýnu a šálek soli. Nasaďte si rukavice a otevřete okno. Stejně tak byste si měli zakrýt oči a nos, protože výpary z terpentýnu se příliš nedoporučují. Směs dejte na čistou houbičku a vytřete vanu.
Zdroj: Viralife