Všichni to znají. Dostanete chuť na chleba nebo rohlík s máslem. To je však z lednice tak ztuhlé, že se velmi obtížně roztírá. Naštěstí existují triky, jak jej rychle nechat změknout.
Máslo neodmyslitelně patří do každé kuchyně. Ať už je mažete na pečivo nebo používáte do receptů na pečení, je dobré vědět, jak ho rychle změkčit, aby se s ním lépe pracovalo. Pokud máslo používáte denně, pak se vyplatí máslenka, do které si průběžně přikrajujete máslo. Změklé je pak máte po ruce vždy, když potřebujete. Nevýhodou je, že máslo mimo lednici bude rychleji podléhat zkáze a tak musíte máslenku pravidelně kontrolovat. Tyto triky vám však umožní máslo změkčit do pár minut.
V pokojové teplotě budete čekat půl hodiny
Máslo při pokojové teplotě změkne v rozmezí 30-60 minut a nechat jej přirozeně změknout je určitě nejlepší. Často se vám však nechce tak dlouho čekat a pak je potřeba tomu trochu pomoct. Možná už máte vlastní triky, jak si s tvrdým máslem poradit. Možná však zjistíte, že existuje ještě lepší způsob, na změkčení másla.
Trik se sklenicí
Ukrojte potřebný kus másla a dejte ho na malý talířek. Do sklenice nebo hrnku nalijte horkou vodu a nechte ji tam přibližně minutu. Pak vodu vylijte a horkou sklenicí přiklopte máslo na talířku. Počkejte další 1-2 minuty. Poté sklenici odstraňte. Máslo horkem povolí a na talíři změkne dostatečně na to, aby se dalo pohodlně mazat na pečivo. Dávejte jen pozor, abyste se neopařili.
Váleček a pečící papír
Chystáte se péct a potřebujete celou kostku změklého másla? Vložte je mezi dva listy pečícího papíru a válečkem je rozválejte na placku. Poté ho nožem nebo špachtlí seškrábněte do misky. Máslo bude dostatečně měkké na to, abyste jej mohli s ostatními přísadami začít šlehat a přitom si nezavařili mixér.
Mikrovlnná trouba
Je to trochu nejistý způsob, jak nechat máslo změknout, ale funguje asi nejrychleji. Nastavte mikrovlnku na nižší ohřev a máslo neustále kontrolujte. Vyplatí se jej také nakrájet na menší kostky a pustit mikrovlnku opravdu jen na krátkou chvilku. Pokud potřebujete úplně rozteklé máslo na pečení, pak je naopak mikrovlnka ideální. Jen si pohlídejte, aby se máslo nepřipálilo.
Nastrouhejte ho na struhadle
Máslo rychle změkne také pokud jej nastrouháte na struhadle s velkými oky. Máslové hoblinky se pak roztírají na pečivo mnohem lépe. Nevýhoda spočívá v tom, že budete muset mastné struhadlo složitě umývat. Tato metoda se tak příliš nehodí pro případ, kdy potřebujete namazat jen třeba jeden kousek pečiva.
Zdroj: Herkkusuut