Příliš tvrdé máslo dokáže po ránu pěkně rozčílit. Existují ovšem způsoby, jak jej rychle změkčit

Fotografie: Shutterstock

Tvrdé máslo po ránu je něco, co dokáže většinu lidí spolehlivě naštvat. Jako by nestačilo, že se sotva doploužíte do kuchyně, hned se musíte potýkat s tvrdým máslem, které se nedá ukrojit a už vůbec ne namazat na chleba.

Pokud je to i vaše trápení, naučíme vás, jak tomuto předcházet a ranní vstávání si přeci jen trochu ulehčit.

Fotografie: Freepik

Pomocníci z kuchyně

Naštěstí i pro tento problém existuje snadné řešení. Stačí vám pár chytrých pomůcek, které vás vyjdou na pár korun, ale vaše problémy vyřeší natrvalo. Pomůže třeba obyčejné struhadlo. Zkuste máslo nahrubo nastrouhat do misky, pak už půjde celkem snadno roztírat.

Pokud zrovna tohle nemáte po ruce, stejně dobře vám poslouží i obyčejná škrabka na brambory nebo zeleninu. Díky ní snadno odkrojíte velmi tenký plátek másla, který se akorát hodí na použití na chleba. Tvrdé máslo se tak bude dát hned po vytažení z lednice použít.

Další možností je ponořit keramickou nebo skleněnou misku do vroucí vody nebo ji na několik sekund umístit do mikrovlnné trouby. Kostku másla přikryjte takto nahřátou miskou. Tak by mělo máslo během pár sekund povolit, aby se dalo snadněji krájet.

Máslo je samozřejmě možné dát i na pár sekund do mikrovlnné trouby, ale toto řešení není příliš praktické. Málokdy se vám podaří jej roztopit tak akorát, většinou se spíše rozteče.

Fotografie: Freepik

Vyberte si správný nůž

Nákup správného nože na máslo často přináší vůbec ty nejlepší výsledky. Vhodné nože na máslo jsou vyrobeny z nerezové oceli se správně profilovanými čepelemi, často s dutinami a otvory, které účinně krájí ochlazenou hmotu.

Co se žluklým máslem?

Může se stát i to, že máslo už není tak docela v kondici. Smíchejte ho s trochou jedlé sody, nechte půl hodiny odstát, poté několikrát opláchněte ve studené vodě a dobře jej osolte. Takové máslo můžete bez obav použít v teplé kuchyni.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]