Využití cukru při pečení vylepší chuť mnoha pokrmů. Stačí jej umístit na dno trouby

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Už je trouba dostatečně předehřátá? Už je čas do ní vložit kuře nebo koláč? Poznejte správnou teplotu díky triku zkušených kuchařek.

Věty o předehřívání trouby málokdo bere v receptech vážně. A přitom je tento krok velmi podstatný, neboť ovlivňuje výsledek celého snažení. Nespěchejte, dejte své troubě chvíli, aby se zahřála. A až bude připravená, cukr vám to poví.

Předehřátá trouba má svůj smysl

Trouba je velmi multifunkční spotřebič – lze ho používat nejen na pečení, ale také smažení, nebo dokonce dušení. V každém případě je potřeba mít na paměti, že přístroj by měl být před samotným výkonem dostatečně nahřátý. Jak upomíná portál CulinaBotanica, pokyn k předehřátí trouby je téměř v každém receptu. Proč to hraje takovou roli?

Z kynutého těsta vloženého do vlažné trouby byste měli „kejdu“, neboť by dále pracovalo a ztrácelo tak tvar. Neplechu by nesprávná teplota mohla nadělat i u piškotového těsta, které by dlouhé pečení vysušilo. Pečení při doporučené teplotě zachovává také více minerálů, vitamínů a dalších látek. Podle webu FérPotravina má tepelná úprava vliv především na vitamíny B a C. Když už je tedy jasné, že teplota v troubě hraje roli, jak zajistit, aby dosahovala určitých hodnot?

Rychlé loupání vajec s minimálním narušením bílku. Proces značně usnadní studená voda

Tajné heslo – karamel

Dnešní spotřebiče umí dosažení nastavené teploty oznámit. Některé trouby pípají, jiné indikují předehřátí světelným signálem. Pokud zrovna ta vaše nic takového neumí, nebo zkrátka a dobře chcete mít jistotu, můžete vyzkoušet trik našich babiček. Podle webu RecettesPlat k tomu stačí lžička moučkového nebo krystalového cukru. Ten nasypte do žáruvzdorné misky, kterou umístíte na dno trouby.

Kostky cukru
Fotografie: Freepik

Trik posléze spočívá v tom, že cukr se při dosažení teploty 160 °C začne měnit na karamel. Proces karamelizace je tak spolehlivým ukazatelem, že trouba je předehřátá a připravená na pečení. Ať už se chystáte péct nedělní oběd, nebo sladkou tečku na konec, nezapomeňte předtím zkontrolovat stav trouby. Připečené nečistoty nebo mastnota na stěnách dodají totiž každému jídlu nepříjemnou pachuť. Stejně jako odér čisticích prostředků – proto zkuste troubu vyčistit levně a efektivně pomocí hliníkové fólie, jak jsme radili na BydlímeÚtulně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*