Domácí hranolky dokážete vyrobit stejně tak dobré, jako je mají v restauraci nebo v KFC či u McDonalda. Anebo možná ještě lepší.
Usmažit dokonalé domácí hranolky je docela umění. Základem je pečlivý výběr surovin a správná technika přípravy. Bramborové hranolky si můžete doma připravit buď od samého základu, tedy vytvoříte si je sami z brambor – můžete využít typ B, který je v podstatě univerzální, anebo typ C. Nebo si zakoupíte rovnou hranolky zmrazené. A nemusíte z toho mít nepříjemný pocit, i v restauracích se zmrazené hranolky používají.
Příprava hranolků z brambor
Vyberte kvalitní brambory, které budou pevné, bez známek poškození nebo klíčení. Po umytí a oloupání musíte provést ten nejdůležitější úkon, a tím je krájení: hranolky musí být stejnoměrné, jinak budete mít některé napůl syrové, jiné se spálí nebo rozpadnou. V některých domácnostech mají na hranolky speciální kráječ, který lze zakoupit v domácích potřebách. Kdo bude krájet ručně, musí počítat s delším časem na přípravu.
Nakrájené brambory namočte asi na 20–30 minut do studené vody, do níž jste přidali trošku octa. Tak se z nich odstraní přebytečný škrob. Kdo chce mít hranolky dokonalé, měl by je ještě na okamžik blanšírovat ve vroucí vodě. Bezpodmínečné to není, ale až to jednou vyzkoušíte, už hranolky jinak připravovat nebudete. Pak bramborové hranolky přelijte přes cedník, nechte odkapat a vysypte je na čistou utěrku, aby se z nich osušil zbytek vody, radí na webu Pysznosci.
Takto připravené hranolky ještě mírně obalte v tenké vrstvě kukuřičného škrobu – postačí jedna lžíce na kilo brambor. Celý uvedený proces pomůže nejen k dosažení křupavosti po usmažení, ale také k tomu, aby hranolky nějakou dobu vydržely v tomto chutném stavu. Jinak mohou totiž velmi rychle ztvrdnout, jak píše web KuchařkaProDceru.
Smažené brambory podle tohoto postupu si zamiluje celá rodina. Mají dokonale zlatou a křupavou kůrku
A jak hranolky smažit
Ten, kdo brambory předem blanšíroval, smaží nyní jen krátce, avšak použitý olej by měl být pořádně rozpálený. Pokud vkládáte do tuku hranolky zcela syrové, měli byste nejprve nastavit trochu nižší teplotu, čímž se brambory uvnitř „uvaří“, poté zvyšte teplotu naplno a prosmažte do zlatova. Následně vyberte hranolky z tuku na papírové utěrky, aby do nich okapal přebytečný omastek. Servírujte ihned.
Pokud budete doma připravovat hranolky ze zmrazeného polotovaru, postupujte podle návodu na sáčku. A ještě tip na závěr: Pozor na přidávání velkého množství brambor najednou – to by snížilo teplotu tuku a požadovaného efektu byste se nedočkali. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali o tom, jak naložit s vodou z vařených brambor. Rozhodně ji nevylévejte, je plná živin.
Napište komentář