Jahody jsou oblíbené ovoce plné vitamínů. Mnoho lidí je proto pěstuje na svých zahradách. Abyste se mohli těšit z krásných červených plodů, podpořte jahodníky domácím hnojivem.
Pěstování jahod zvládne i začínající zahrádkář, ale má to i svá úskalí. Jahodníky totiž potřebují během svého vegetačního období poměrně velké množství živin. Pokud je v tomto ohledu zanedbáte, budou jejich plody malé a celkově jich bude méně. Na trhu je na výběr mnoho komerčních hnojiv určených přímo pro jahody. Můžete jim však dodat živiny i ze surovin, které máte běžně doma.
Třísložkové hnojivo plné živin
Na domácí směs pro jahodníky použijte vaječné skořápky, banány a trochu cukru. Kombinace těchto tří složek obsahuje všechny nezbytné prvky, které jahodníky potřebují, aby dobře plodily. Vaječné skořápky jsou bohaté na uhličitan vápenatý, životně důležitou živinu pro rostliny jahodníku. Vápník posiluje buněčné stěny a pomáhá zvyšovat odolnost rostlin vůči chorobám.
Vápník také působí preventivně proti hnilobě květů, na kterou jahodník běžně trpí. Pomalé uvolňování vápníku ze skořápek zajišťuje jahodníkům trvalý přísun této nezbytné živiny. Zároveň pomáhá neutralizovat kyselé pH půdy, které jahodám nesvědčí. Cukr přidaný do hnojiva pak bude podporovat transport živin.
Banány jsou zase bohaté na draslík a fosfor. To jsou dva klíčové prvky, které potřebují všechny rostliny. Draslík hraje významnou roli v celkovém zdraví rostlin, podporuje vývoj kořenů, odolnost vůči chorobám a zlepšuje kvalitu ovoce. Fosfor je nezbytný pro tvorbu květů a plodů a zvyšuje celkovou produktivitu jahodníků. Banány také obsahují další mikroživiny, jako je hořčík a mangan, které přispívají k optimálnímu růstu rostlin.
Jak vyrobit domácí hnojivo pro jahody
Rozdrťte v hmoždíři nebo mixéru dobře omyté vaječné skořápky. Zralé banány rozmačkejte vidličkou (můžete použít i banánové slupky). Vše smíchejte dohromady a přidejte ještě dvě lžíce cukru a půl litru vody. Důkladně promíchejte, nechte odstát, a poté přeceďte. Získanou vodou pak rostliny zalijte. Směs, která zbyla po přecedění, zapracujte do půdy k jahodníkům.
Zdroj: Moje Gotowanie