Důmyslný způsob pěstování jarní cibulky z pohodlí domova

Fotografie: Freepik

Také se těšíte, až se v obchodech začne prodávat jarní cibulka? Nemusíte ale čekat a sami si ji můžete vypěstovat i bez truhlíků, zeminy a zahrádky.

Jakmile se začne oteplovat, je vhodná doba. Jarní cibulka se poté dá použít jako skvělý doplněk celé řady jídel. Pěstování jarní cibule v květináči nebo jiné nádobě není příliš výhodné. Cibuli se v tomto prostředí většinou příliš nedaří a úroda bývá neuspokojivá. My ale známe daleko lepší a snadnější způsob – v plastovém sáčku!

Co budete potřebovat?

  • pevné igelitové sáčky
  • cibulky (nejlépe malé)
  • piliny (můžete koupit v každém obchodě se zvířaty)
  • toaletní papír (alternativně)

Jak postupovat?

Do kastrolu dejte dvě hrsti pilin, zalijte je vodou a na mírném plameni je asi 10 minut povařte. Poté nechte směs vychladnout a zbývající vodu slijte. Piliny by měly být vlhké, ale ne zcela mokré – neměla by z nich kapat voda.

Dvě velké hrsti pilin vložte do igelitového sáčku a lehce je stlačte. Mezitím si připravte cibule, odřízněte jim stonky, abyste nasimulovali běžný proces klíčení. Malé cibulky takto zasaďte do pilin odříznutou částí dolů, aby se mohly rychle zakořenit. Sáček naplňte vzduchem a pevně jej zavažte. Takto jej odložte na vhodné místo, kde je teplo a je zde přirozené světlo. Nechte jej tam tak dlouho, dokud zelené stonky nevyrostou dostatečně vysoko. Pak můžete sáček rozvázat. Cibulky rostou tak rychle právě proto, že mají dostatek oxidu uhličitého, který je pro jejich počáteční fázi růstu zcela klíčový.

Alternativa

Druhým způsobem je použít místo pilin obyčejný toaletní papír. Odtrhněte několik vrstev, vložte je do sáčku a navlhčete vodou, aby se vytvořila kašovitá hmota. Poté opakujte všechny předchozí kroky.

Fotografie: Freepik

Jak cibulku skladovat

Pokud chcete zachovat čerstvost co nejdelší dobu, pomůže vám snadný trik. Dejte cibulky bílými konci s kořínky do vody – tak budou mít stálý zdroj životodárné vody, která je udrží v perfektním stavu dlouho. Takto můžete dát jarní cibulku do lednice, kde se její růst zastaví, ale přesto zůstane čerstvá a křupavá.

Co uvařit?

Jarní cibulky se hodí nejen na ozdobu, ale mohou hrát i důležitou roli při dochucování samotných jídel. Velice často se využívají do pomazánek nebo jako jedna z ingrediencí do asijských pokrmů. Skvěle s nimi ozdobíte i jakoukoliv přílohu nebo hlavní jídlo.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]