Kvalitní a ekologické hnojivo připravené z kuchyňských zbytků? Ovocné keře vám za takovou pozornost poděkují spoustou plodů.
Bramborové slupky obsahují vyvážený poměr minerálů, které na jaře povzbudí ovocné keře. Ty poté v sezóně vyplodí i dvakrát tolik. Přestaňte slupky vyhazovat do koše nebo nosit na kompost a udělejte si z nich kvalitní eko hnojivo pro svou zahradu.
Efektivní hnojení vyžaduje čas
Spousta zahradníků upřednostňuje na jaře nebo na podzim jednorázový hnojivový „šok“. Jak ale uvádí web Zahradní-hnojiva, nejedná se o úplně efektivní metodu. Zahradník sice ušetří svůj čas a možná i peněženku, ale stromy ani keře si z jedné dávky nestihnout vzít všechno potřebné. Hnojivo jim proteče doslova mezi kořeny a jen minimální množství poslouží svému účelu. Účinnější je rozložení hnojiva v menších dávkách do delšího časového horizontu.
Co se týče ovocných keřů, tak jejich „výživový koktejl“ by měl obsahovat hlavně fosfor a draslík. Přestože obojí najdete i v posekané trávě, jak jsme informovali na BydlímeÚtulně, lepších výsledků dosáhnete s hnojivem z bramborových slupek. To pomůže keřům v růstu a kvetení, výrazně posílí i jejich imunitu. Brambory totiž dodávají návdavkem i minerály, jako je železo, vápník nebo hořčík.
Bramborové hnojivo na míru
Vzhledem k tomu, že není nutné používat slupky čerstvé, můžete si ingredience schraňovat během celé zimy. Brambory před zpracováním vždycky důkladně omyjte. Oloupané slupky je poté potřeba uschovat, přičemž podle KobietaInteria je možné tak učinit:
- Zmrazením – slupky promněte v utěrce a nechte oschnout. Poté je uskladněte v mrazáku.
- Sušením – slupky rozložte na pečicí papír a při asi 90 °C sušte přibližně 3 hodiny. Takovýto polotovar skladujte v temnu a chladu třeba v uzavíratelné nádobě.
Šikovně uvařené brambory si udrží více vitamínů. Klíčem je doba vaření i počáteční teplota vody
Až nadejde čas přípravy hnojiva, tak v poměru 1 : 10 zalijte slupky vařící vodou. Na jeden díl slupek tedy použijte deset dílů vody. Zálivku nechte vychladnout a poté s ní zalijte keře. Největší radost uděláte malinovníku, rybízu nebo angreštu. Vyhnout byste se měli borůvkám, rajčatům a paprikám, které vyžadují jiný poměr minerálů.