Šikovně uvařené brambory si udrží více vitamínů. Klíčem je doba vaření i počáteční teplota vody

Fotografie: Babil Sahoui / Creative Commons / Attribution 3.0

Dobře uvařené brambory jsou nejen chutné, ale zároveň vysoce výživné. Uchovají si totiž více ze svých vitamínů a minerálů.

Vařené brambory představují kulinářský základ. Vždyť na tom není nic složitého – oloupete, omyjete a ve vodě vaříte doměkka. I přesto lze tento postup vylepšit, abyste dosáhli lepších výsledků. Brambory obsahují totiž spoustu přínosných vitamínů, říká doktor Grant Tinsley. Takže – vkládáte syrové brambory do studené, nebo teplé vody?

Tři varné typy brambor a jejich využití

I po staletích, co se objevují na našem jídelníčku, jsou brambory jednou z nejoblíbenějších surovin průměrných Čechů. Jak uvádí web PrimaFresh, každoročně připadá na jednu osobu 65 až 70 kg této snědené pochutiny. Brambory obsahují významné množství minerálů, živin a vitamínů, jsou výživné a hodí se i při dietách. Kromě toho z nich lze připravit opravdu pestrou škálu jídel od bramboračky přes šťouchačky po knedlíky.

Ne všechny odrůdy se ale hodí na všechno. Jak uvádí GustoAcademy, kromě barevně odlišných druhů či toho, kdy se jednotlivé odrůdy sklízí, jsou základem varné typy. A ty jsou celkem tři:

  • Varný typ A – Drží velmi dobře pohromadě, nerozváří se. Hodí se na saláty či vaření ve slupce.
  • Varný typ B – Je malinko měkčí než předchozí typ a je víceméně univerzální.
  • Varný typ C – Nejměkčí typ brambor, vhodný na hranolky, opečené brambory, ale i bramborovou kaši.

Bohatou úrodu brambor zajistí účinné překrajování před výsadbou. Klíčem je i podélný řez

Roli hraje doba vaření

Jak už bylo zmiňováno, brambory obsahují mnoho důležitých látek. Vedle vitamínů, jako je A, C nebo K, je to i draslík či fosfor. Abyste si tyto živiny „nevyvařili“, je dobré, aby brambory byly ve vodě jen nezbytně dlouhou dobu. Čas výrazně zkrátíte tím, že je dáte rovnou do teplé či v rychlovarné konvici přihřáté vody. I oněch pár minut, o které zkrátíte dobu vaření, totiž hraje roli.

Uvařené brambory
Fotografie: Pixabay

Nicméně pokud jste brambory před použitím špatně skladovali, už jim možná ani tento trik nepomůže. Jen správné skladování, jak jsme vám ho přiblížili na BydlímeÚtulně, totiž dokáže uchovat chuť, ale i nutriční hodnoty. Pokud se vám přesto stalo, že brambory už od pohledu nebudou moc chutné, přidejte k nim při vaření půl sklenice citrónové šťávy. Podle webu KobietaInteria dodá bramborám exotickou chuť.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]