Famózní triky, které usnadní loupání pomerančů. Hotovo bude za pár sekund

Fotografie: Depositphotos

Pomeranče jsou citrusové plody, které obsahují velké množství vitamínu C. Před jejich konzumací je ale třeba je nejprve oloupat, což je u pomerančů o něco složitější než u mandarinek.

Aby si člověk udržoval zdravou imunitu, je třeba neustále doplňovat vitamin C. Ten najdeme ve spoustě ovoci i zelenině, avšak jeho největším zdrojem jsou citrusové plody, především citrony, mandarinky nebo pomeranče. Přes vánoční svátky má většina z nás plný dům mandarinek, ale v ostatním čase se kupují více pomeranče. Pomeranč však má jednu nepříjemnost – špatně se loupe jeho slupka, která je k vnitřku připevněna druhou bílou slupkou, kterou však nedoporučujeme jíst, protože je hořká.

Oloupání „rolovacím“ způsobem

Pokud si chcete dopřát dostatek vitaminu C a nechce se vám pomeranč loupat složitě, využijte tuhle metodu. Tento způsob zní možná trochu zvláštně, avšak tento je skvělý a opravdu funguje, pokud zrovna nepotřebujete oloupat pomeranč od slupky úplně a chcete si ho sníst jen tak. Budete k tomu potřebovat nůž nebo malý nožík, je ale třeba aby byl ostrý.

Začnete tím, že odříznete nejdříve jeden, a pak i druhý konec pomeranče. Tyto dva odříznuté kusy dejte na stranu, a nožem začněte zařezávat do pomeranče, až se dostanete k jeho prostředku, dále už neřezejte. Nůž odložte a prsty vezměte obě strany, kde jste nůž zařízli. Opatrně od sebe strany pomeranče odtáhněte, a pomeranč vám otevře a „vyroluje“ jeho vnitřek. Potom už si můžete z pomeranče jen měsíčky odloupávat.

Oloupání pomocí lžíce

Tato metoda loupání pomeranče je poměrně známá a naprosto snadná. Slupku z pomeranče dostanete úplně, a zbyde vám krásný kulatý vnitřek. A pokud máte rádi vůni pomerančů, slupku nevyhazujte, můžete si ji usušit a udělat si z ní domácí osvěžovač vzduchu nebo je můžete využít i v domácnosti. Pokud chcete vyzkoušet tuto metodu, budete potřebovat pouze nožík a obyčejnou lžíci.

Fotografie: Pixabay

Začátek je naprosto jednoduchý. Nožíkem se zaříznete do slupky, a slupku začnete pomalu dokola obřezávat, až se dostanete tam, kde jste začali. Nožík odložíte, vezměte místo něj lžíci a vstrčte ji pod slupku. Pod slupkou začněte lžící objíždět pomeranč, odtrhnete tak bílou tenkou slupku od vnitřku a až se dostanete ke konci, jen slupku odejměte. Udělejte ten samý postup i u druhé půlky pomeranče a můžete se hned pustit do konzumace.

Oloupání „na měsíčky“

Loupání pomeranče „na měsíčky“ není těžké, ale vyžaduje si svůj specifický postup. I u tohoto způsobu však můžete ušetřit čas a získáte také voňavou slupku, stejně jako u předchozí metody, kterou můžete dobře využít. Využít pomerančovou slupku lze i například jako pleťovou masku, přírodní bělič zubů nebo z nich udělat čaj, který napomáhá při redukci hmotnosti.

Při využití této metody budete potřebovat jen nožík. Odřízněte oba konce pomeranče, a do zbytku slupky opatrně řízněte podélně tak, aby to připomínalo měsíčky. V této části už můžete nožík odložit, a pouze slupku začněte loupat podle toho, kde jste ji nařízli. Možná k tomu budete potřebovat trochu síly a nelekejte se, pokud vám trocha pomerančové šťávy vystříkne.

Zdroj: Food NDTV

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]