Hnojení okurek chlebem: Využijte staré pečivo pro správný růst rostlin a bohatou sklizeň

Fotografie: Depositphotos

Chlebová zálivka je hnojivo, které se snadno připravuje a používá. Okurky si z ní berou, co potřebují, a odvděčí se pěstitelům dobrou úrodou.

Okurky jsou zelenina, která během své intenzivní růstové fáze potřebuje hnojiva bohatá na živiny. Chemické závody pro tento účel vyrábějí speciální hnojiva. Zkušení zahradníci je však nepotřebují. Mají své vlastní osvědčené tradiční způsoby hnojení okurek. Kromě tepla a pravidelného zavlažování potřebují okurky pro správný růst také správnou výživu. Proč je tak důležité hnojit okurky? Jak to udělat správně? Jaká hnojiva by se měla používat, aby okurky dobře plodily?

Proč je třeba okurky hnojit?

Předpokladem úspěšného pěstování tak náročné zeleniny, jako je okurka, jsou správné pěstební podmínky, tedy i správná výživa. Vezměte prosím na vědomí, že okurky potřebují v různých fázích vývoje v substrátu řadu živin, aby správně rostly. Obecně je třeba vědět, že před květem potřebují nejvíce dusíku, zatímco od nasazení plodů hlavně fosfor a draslík. Vysoká potřeba vody a výživy okurky souvisí s jejím mělkým kořenovým systémem a zároveň s rychlým růstem a vývojem výhonků a listů.

Vlastnosti chlebového hnojiva

Chléb je vynikajícím zdrojem živin pro sazenice okurek. Při jeho přípravě se používají kvasnice, které rostlině dodávají další stopové prvky. Droždí obsahuje látky stimulující růst, organické železo, minerály a mikroživiny. Pěstitelé zeleniny oceňují kvasnice jako hnojivo, protože uvolňují oxid uhličitý. Při dostatečném množství tohoto plynu se plodnost okurek zvyšuje v průměru o 20 % a obsah dusičnanů v plodech se snižuje.

Fotografie: Piqsels

Použití hnojiva z chleba pomáhá dosáhnout rychlého vývoje rostliny i vynikající chuti okurek a blahodárně také působí na kořenový systém. Použití takového hnojiva je bezpečnější než přímá aplikace kvasnic. Obsahuje fosfor, draslík a dusík. Z tohoto důvodu „krmení“ okurek chlebem zvyšuje odolnost rostliny vůči chorobám a častým změnám teplot.

Výroba chlebové zálivky

Krmení okurek chlebem je mnohem bezpečnější a ekologičtější než používání hotových hnojiv ze specializovaných obchodů. Pěstitelé si složky těchto hnojiv vybírají sami. Hnojivo pro mladé okurky připravíte z chleba, který se rozmočí ve vodě. Chléb může být žitný nebo pšeničný. Podobný kvásek se připravuje podle různých receptů. Liší se pouze poměrem složek. Chléb by měl tvořit 2/3 celkového objemu.

Nasbíraný chléb vložte do běžného kbelíku. Nyní je třeba nalít vodu. Tekutina by měla pokrýt chléb, který bude plavat na povrchu. Tím dojde k okyselení nálevu. Takové hnojivo není vhodné k použití. Abyste tomu předešli, doporučuje se vyvinout tlak na horní část. Pak nechte kbelík s namočeným chlebem na teplém místě sedm až devět dní. Poté je domácí chlebová zálivka připravena.

Fotografie: Piqsels

Okurkovou zálivku lze zhotovit i z čerstvého chleba. Příprava hnojiva trvá jednu noc. Čerstvý chléb rozdrobte rukama a zalijte vodou. Připravenou směs ponechte v teple, v případě potřeby nádobu navíc přikryjte dekou. Ráno se doporučuje přidat do kbelíku deset mililitrů jódu. Výslednou směs zřeďte vodou. Přidejte 1 litr směsi do 10 litrů vody. V této formě je hnojivo pro okurky připraveno k použití.

Pravidla použití hnojiva

Hotové chlebové hnojivo by mělo být filtrováno, aby se na půdě nevytvořila krusta z vysušených zbytků. Výsledný nálev zřeďte teplou vodou v poměru 1 : 3. Vzniklou tekutinou můžete zalévat záhony okurek. Hnojivo se používá v množství od 1 sklenice do 0,5 l na každý keř okurek. Taková zálivka se doporučuje provádět každých 5 až 8 dní.

Před aplikací chlebového hnoje na záhony s okurkami je třeba rostliny zalít. Den po hnojení je vhodné půdu na záhonech nakypřit, aby se zabránilo rychlému uvolňování oxidu uhličitého. Keře okurek jsou velmi vděčné za hnojení chlebem. Zahrádkáři by proto měli keře okurek přikrmovat, dokud se neobjeví plody.

Zdroj: Tomathouse

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]