![rost-trouba-cisteni](https://bydlimeutulne.cz/wp-content/uploads/2025/01/rost-trouba-cisteni.jpg)
Čištění trouby patří k činnostem, které často odkládáme. S našimi tipy se do toho ale budete vrhat rádi. Možností je přitom hned několik.
Mastnota a připálené zbytky jídla v troubě přináší nepříjemný zápach a mohou ovlivnit chuť připravovaných pokrmů. Přitom údržba nemusí být pracná ani zdlouhavá. Není třeba se spoléhat na chemické čističe – zkuste osvědčené babičkovské rady, díky nimž se vaše trouba bude skvět čistotou.
Jak snadno vyčistit troubu
Připálené zbytky a zaschlá mastnota se odstraňují obtížně. Prodejci nás lákají na různé přípravky, jež si se špínou poradí, ale často za cenu obsahu agresivních látek, které mohou být i dráždivé. Navíc každému není příjemná jejich chemická vůně a z hlediska životního prostředí také nebývají příliš přívětivé. Přinášíme tipy na účinné, ekologické a levné způsoby čištění.
- Amoniak – troubu předehřejte na 200 °C a poté nalijte do žáruvzdorné misky asi dva hrnky amoniaku, umístěte na rošt v horní části. Dolů pak dejte nádobu s trochou vroucí vody a nechte pracovat. Páry pomohou s rozpuštěním nečistot, pokud takto ponecháte přes noc, mělo by vám stačit vnitřek jen řádně vytřít, radí web FabulesslyFrugal.
- Ocet – tento skvělý domácí pomocník při úklidu pomůže i zde, smíchejte jej s vodou v poměru 1 : 1, nalijte do rozprašovače, postříkejte vnitřek trouby. Vadí-li vám pach octa, přidejte pár kapek prostředku na nádobí. Nechte 20 minut působit, poté otřete vlhkým hadříkem.
Často opomínané místo v kuchyni je semeništěm plísní. Knoflíky u trouby vyčistí i bílý ocet
- Peroxid vodíku – smíchejte trochu peroxidu a 1/4 sklenice vody, do roztoku namočte hadřík a přetřete vnitřek trouby. Nechte působit 1 hodinu.
- Kyselina citronová – troubu předehřejte na 200 °C. Do žáruvzdorné nádoby nalijte 2 sklenice vody, přidejte 2 lžíce kyseliny citronové. Vložte do trouby, nechte působit 30 minut. Po vychladnutí otřete vnitřek trouby vlhkým hadříkem. Podobně budou fungovat i citrony, které nakrájíte a vložíte do trouby v misce s vodou, jak radí TasteOfHome.
Jak často čistit troubu
Pravidelná údržba prodlužuje životnost trouby a zlepšuje chuť pokrmů. Usazeniny totiž znamenají, že vaše pečené lahůdky mohou získat nepříjemný odér, což nikdo neocení. Čistá trouba eliminuje i množení bakterií. Ideální je troubu otřít po každém použití. Pokud ji používáte denně nebo několikrát týdně, doporučuje se důkladné čištění alespoň jednou týdně. Na BydlímeÚtulně jsme také psali, že k čištění trouby lze použít tabletu do myčky.
Zdroj: FabulesslyFrugal, TasteOfHome
Napište komentář