Ve chvíli, kdy vám krájení začne dělat potíže a rozkrojení rajčete se zdá být nadlidský výkon, je načase nabrousit čepel nože. S těmito jednoduchými triky to zvládnete sami.
Krájení s tupými noži je nejen zdlouhavé, ale také nebezpečné. Hrozí zde riziko, že vám čepel z krájeného předmětu sklouzne a vy se říznete. Čím větší sílu musíte při krájení vynaložit, tím hlubší může být výsledná rána. Naštěstí existují způsoby, jak si čepele nožů doma jednoduše nabrousit. Během chvilky máte nože zase ostré a připravené k použití. Při broušení buďte velmi opatrní, protože i zde hrozí snadný vznik úrazu.
Využijte kamenný parapet
Pro broušení nožů je kámen skvělým materiálem. V případě, že doma žádný brusný kámen nemáte, nemusíte hned kupovat nový. Můžete využít kamenný parapet. Ostřím nože jednoduše přejíždějte po hraně parapetu střídavě z obou stran. Pokračujte takto přibližně 12 minut, dokud čepel nebude dostatečně ostrá.
Smirkový papír místo brusného kamene
K ostření nožů můžete využít i běžně dostupný smirkový papír. Nejlepší způsob, jak nůž smirkovým papírem nabrousit, je přilepit kousek smirkového papíru na rovnou plochu a následně po něm nožem z obou stran přejíždět. Přejíždějte nožem opatrně, abyste smirkový papír neprořízli.
Použijte bezbarvou a nelakovanou keramiku
Tuto metodu kdysi používaly naše babičky. Obě strany nože třete po stěnách keramického hrnku nebo talíře, dokud se nůž nenaostří. Podmínkou je, aby byl keramický kousek bezbarvý a nelakovaný, protože kdyby nůž jezdil pouze po nalakované vrstvě, nenabrousil by se.
Co dělat, aby se nože rychle neztupily
Obecně platí, že čím kvalitnější ocel nože tvoří, tím méně často se tupí. Při výběru kuchyňských nožů se tedy nevyplácí šetřit. Alespoň dva kvalitní ocelové nože by měly být v každé domácnosti. Četnost tupých čepelí ale můžete omezit tím, že budete nože umývat vždy pod tekoucí a ne příliš horkou vodou.
Zdroj: Porady Interia