Lis na česnek má i další funkce. Poradí si například s vlašskými ořechy i třešněmi

Fotografie: Depositphotos

Mnoho žen v domácnosti podceňuje všestrannost lisu na česnek. Ale ve skutečnosti může tento jednoduchý nástroj dělat mnohem víc než jen lisovat česnek.

Tento nástroj má doma v šuplíku každý. Lis na česnek nekompromisně patří do naší kuchyně. Možná někdo z vás ale neví, že neslouží jen k lisování česneku, ale i k dalším užitečným úkonům. Schválně, až zase budete mít lis na česnek v ruce, vzpomeňte si na tyto rady a zkuste nějakou z nich použít, třeba vám budou nápomocné.

Vlašské ořechy a třešně

Kromě toho, že lis na česnek slouží k jednoduchému lisování česneku, má ještě další skryté talenty. Jedním z nich je možnost louskat vlašské ořechy. Některé modely lisu dokonce disponují speciálními zoubky, které tuto práce ještě více usnadňují. Ořech stačí přiložit mezi nožky a pořádnou silou je stlačit. Vlašský ořech se krásně rozpadne, ale vnitřek se neponičí.

Možná vás překvapí, že lis na česnek může sloužit i k odstranění pecek z třešní. Mnoho lidí utrácí peníze za speciální nástroj k tomu určený, ale lis na česnek vám může posloužit stejně dobře. Na jedné straně lisu je důlek, do nějž třešeň umístíte, a druhou stranou, takovou nožičkou, ji vypeckujete. Je to jednoduché, a přitom praktické.

Další netradiční využití

Dalším nečekaným využitím lisu na česnek je jeho funkce jakožto mini dávkovače šťávy. Pokud potřebujete do svých receptů přidat trochu čerstvé šťávy z ovoce, jednoduše ho přiložte do lisu a stlačte. Získáte čistou a osvěžující šťávu, kterou můžete použít do nápojů, omáček, nebo dokonce dezertů. Dále lis můžete využít na čerstvý zázvor. Do jídla nebo do čaje z něj vymačkáte jen to nejlepší, avšak nepříjemná vlákna zůstanou v lisu.

česnek
Fotografie: BydlímeÚtulně

Stejné je to s různými bylinkami. Lis na česnek vám pomůže vytěžit maximum z každého lístku. Stačí vložit bylinky do lisu a získáte esenciální oleje a aroma, jež vašim pokrmům dodají nezaměnitelnou vůni a chuť. Můžete také třeba použít lis na olivy, kapary, sardelky a chilli, z nichž pohotově vymáčknete chutnou šťávu, přičemž hrubé části zůstanou uvnitř.

Zdroj: Mandarynka

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]