Ideální doba na prořezávání rybízových keřů pro bohatou letní úrodu

Fotografie: Depositphotos

Pokud máte větší zahradu, je škoda nemít pár keřů tohoto vynikajícího ovoce. Rybízové koláče nebo marmelády jsou oblíbenou pochoutkou a můžete je mít z vlastních zdrojů.

Rybíz je velmi oblíbený ovocný keř. Nejen pro své lahodné plody, ale i okrasnou funkci. Prořezávání keřů rybízu je nezbytné pro podporu optimální produkce ovoce, udržení zdravé struktury rostlin a prodloužení jeho životnosti. Červený a černý rybíz se však liší ve způsobu jejich prořezávání. Jakou péči byste jim tedy měli dopřát, abyste maximalizovali svou sklizeň a udrželi rostliny v nejlepší kondici?

Proč byste měli rybíz pravidelně prořezávat

Prořezáváním podpoříte bohatou násadu plodů a pomůžete stimulovat jejich nový růst, který přinese ovoce v následující sezóně. Odstraněním mrtvého, poškozeného nebo nemocného dřeva snížíte riziko výskytu škůdců a chorob. Prořezáváním se také otevře struktura rostliny, což umožňuje lepší cirkulaci vzduchu a sníží se výskyt plísňových infekcí.

Kdy prořezávat keře rybízu a černého rybízu

Ideální doba pro prořezávání keřů rybízu a černého rybízu je v období vegetačního klidu, obvykle mezi pozdním podzimem a časným jarem, ale nestříhejte keře v období silných mrazů. Prořezávání v tomto období minimalizuje stres na rostlinu a umožňuje lepší hojení ran. Pro prořezání rybízu si připravte ostré a čisté zahradnické nůžky, nůžky na větší větve a prořezávací pilu na nejstarší a nejtlustší větve.

Techniky prořezávání keřů červeného a černého rybízu

Pro nově zasazené rybízy platí první tři roky stejná pravidla řezu. Po podzimním vysazení nového keře seřízněte brzy na jaře všechny jeho výhony na tři poupata (cca na 20 cm). Následující rok koncem léta odstraňte všechny nově narostlé větve těsně u země a ponechte jen pět těch nejsilnějších a dobře rostlých. Ve třetím roce po výsadbě bude mít rybíz přibližně patnáct výhonů – 5 jednoletých, 5 dvouletých a 5 tříletých. Po třech letech tedy máte keřík, který budete udržovat podle toho, zda se jedná o červený nebo černý rybíz.

černý rybíz
Fotografie: Freepik

Udržovací řez

Ideálně brzy na jaře odstraňujte všechno mrtvé, poškozené nebo nemocné dřevo u jeho základny. Odstřihněte všechny větve, které rostou příliš blízko země, nebo se kříží a třou se o sebe. To zlepší cirkulaci vzduchu a zabrání potenciálnímu poškození třením. Jakmile keře koncem léta už odplodí, odstraňte u červeného rybízu všechny čtyřleté, případně pětileté výhony. U černého rybízu odstraňujte už všechny tříleté výhony, abyste si zajistili plodnost pro příští sezónu. Nikdy neodstraňujte více větví, než v dané sezóně přirostlo.

Zmlazovací řez

U starých keřů můžete provést zmlazovací řez pro obnovu jejich plodnosti. Připravte se však na menší výnosy v prvních třech letech. Postupuje se obdobně jako při výsadbě nového keře. Koncem léta odstraňte třetinu nejstarších větví a ponechte ty nejlépe rostlé. Brzy na jaře sestřihněte tyto větve o čtvrtinu. Koncem léta opět odstraňte třetinu nejstarších větví a nové výhony na jaře opět zakraťte. Ve třetím roce pak odstraňte zbytky přestárlých větví. V dalších letech už tvarujte rybíz udržovacím řezem.

Zdroj: Sovkusom

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]