
Krájení cibule je pro někoho snadné, pro jiného utrpení. Dobrý tip na to, aby si přitom člověk nepořezal prsty, se určitě hodí.
Toho, co dělá člověk každý den špatně, je celá řada. Jsou to ale úkony, které náš život nijak nezhoršují a vlastně ničemu nevadí. Když se pak člověk dozví, že to či ono lze dělat jednodušším způsobem, nestačí se divit, že na to nepřišel sám. Jsme zkrátka lapeni ve „vyjetých kolejích“, z nichž se málokdo sám vymaní. Tak si třeba vezměte jen obyčejné krájení cibule. Vztekáte se u něj, nebo vám jde tento úkon jak po másle?
Jak na cibuli, abyste se s ní nemuseli prát
Cibuli je nejprve nutné správně oloupat. Když se slupkami potrháte i samotné cibulové vrstvy, vzniknou vám na nich nerovnosti a nůž vám snadno sjede. A jak to bývá, rovnou do prstu. Pak je tu slzení při krájení cibule. Jestliže je cibule čerstvá, někomu tečou takové slzy, že na krájení vlastně ani nevidí. Dráždivé látky se uvolňují, jakmile nožem povrch cibule stlačíte. Proto je vhodnější ostrý nůž, abyste mohli provádět jen lehké tahy, radí web Smakosze.
Krájení tupým nožem obzvláště narušuje strukturu zeleniny a drtí její buňky, v nichž je obsažen enzym alliináza a aminokyselina isoalliin. Ty se rozkládají a uvolňují těkavý propanthial-S-oxid. A jakmile se ten dostane do vlhkých sliznic, dojde k chemické reakci – oči i nos pak bojují s propanolem, kyselinou sírovou a sirovodíkem. Někdo dává cibuli před krájením na 10 minut do mrazáku, jiný ji spařuje horkou vodou, tedy vlastně blanšíruje.
Dokonale chutná a rychlá sázená vejce: Účinným pomocníkem je i mikrovlnná trouba a koření
Větší kusy do omáček
Nejsnazší je krájení cibule na půlměsíčky. Rozkrojte ji nejprve podélně na půl a potom krájejte z každé půlky jednotlivé proužky. Větší kusy cibule můžete dát tam, kde na ní budete dusit maso. Smažená cibule dodá chuť a její větší kousky se pěkně s masem rozdusí na šťávu. Krájíte-li cibuli do salátu, je zapotřebí, aby byla velmi jemná. Velké kusy syrové cibule nejsou v ústech příjemné ani dospělému, natož dětem. Ty by vám pak salát určitě nejedly.
Jemnou cibulku do salátů
Ono není tak těžké nakrájet cibuli na drobné kostičky. Nejhorší je totiž ten konec. Když jste s krájením asi ve ¾, cibule se začne rozjíždět, protože už ji nemáte za co držet. Babička si ji na konci propíchla vidličkou a tou si cibuli přidržela. Takže to můžete vyzkoušet také.
Ale je tu ještě jiný fígl, jak píší na webu PrimaFresh. Poslední čtvrtinu cibule si překlopte na řeznou plochu a začněte krájet na slupce, která je nyní nahoře. Na několik posledních řezů si ji překlopte zase zpět. Dokrájíte tak pohodlně až do posledního kousíčku. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o tom, jak teď na jaře cibuli vysazovat a v kombinaci s jakými rostlinami.
Zdroje: Smakosze, PrimaFresh
Napište komentář