Z nadměrné zásoby hub je vhodné alespoň část usušit. Důležité je i samotné zpracování před sušením

Fotografie: MOs810 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Houbaření patří mezi oblíbené podzimní aktivity mnoha lidí. Pro jejich dlouhodobé uchovávání je však musíte správně usušit. Zjistěte, jaký postup je ten nejvhodnější.

Konec léta a začátek podzimu se nese ve znamení pomalu žloutnoucího listí a lahodné vůně čerstvých hub. Pokud i vy patříte mezi nadšené houbaře, pak byste měli vědět, jak nasbírané kousky co nejlépe zpracovat a uskladnit, abyste nepřišli o jejich chuť nebo bohaté aroma. Stačí přitom během jejich sušení dodržovat tato jednoduchá pravidla.

Na co si dát při sušení pozor

Houby lze uskladnit mnoha způsoby. Nejčastěji se k tomuto účelu využívá jejich zmražení, nakládání nebo sušení. Poslední zmíněný způsob je vhodný pouze pro kousky, které obsahují málo vody. Ideální volbou je kozák, křemenáč, hřib smrkový nebo žlutomasý. Vybírejte jen zdravé a nijak nepoškozené kousky.

Jak zpracovat houby před sušením

Ze všeho nejdříve byste je měli očistit od všech zbytků půdy a dalších nečistot. Vyhněte se použití vody, kterou houby snadno nasávají. Schnutí pak trvá mnohem déle nebo dochází ke vzniku plísní. Namísto toho použijte papírový ubrousek, suchý hadřík nebo kartáč s jemnými štětinkami. Nahnilé, plesnivé a červivé kousky rovnou vyhoďte.

Očištěné houby nakrájejte na tenké plátky. Jejich tloušťku přizpůsobte jednotlivým druhům, některé se totiž po usušení mohou rozpadat. Přesto by zpravidla neměly být výsledné plátky tlustší než 1 cm. Snažte se řezat přibližně stejně velké kusy, aby mohly rovnoměrně vyschnout.

Zamrazování hub snadno a přehledně: Mezi časté chyby patří omývání i loupání

Plátky hub
Fotografie: Pixabay

Jak usušit houby

Jakmile máte vše připraveno, můžete si vybrat, jakým způsobem houby usušíte. Velmi účinné je vložit je do elektrické sušičky či trouby, rozložit je na rozpálený radiátor nebo na přímé slunce. Proces i délka sušení se v každém případě liší, stále však musíte sušené plátky pravidelně kontrolovat a podle potřeby otáčet nebo měnit jejich polohu.

Při použití trouby dejte pozor, abyste houby nespálili, a nechte pootevřená dvířka pro výměnu vzduchu. Pokud se rozhodnete pro přirozené sušení na slunci, nezapomeňte na noc houby schovat, aby opět nenavlhly. V případě elektrické sušičky musíte pozice jednotlivých táců průběžně měnit.

Zdroj: Deccoria

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]