Důmyslné hospodyňky vědí, jak používat elektrický sporák hospodárněji. Ušetřit na energiích je možné i na banalitách

Fotografie: Jonas Smith / Creative Commons / Attribution 2.0

Ušetřit se dá na ledasčem. Za elektřinu můžete ušetřit i touto jednoduchou vychytávkou při používání sporáku. Na konci měsíce tak za energie zaplatíte mnohem méně.

Ceny potravin i energií neustále stoupají a každý hledá způsob, jak ušetřit. Existují různé možnosti, jak snížit celkovou spotřebu energií i vody, a snížit tak i své účty. Jednoduché triky při používání sporáku vám ke snížení účtů za energie ještě přispějí. Nemusíte tak při přípravě svých oblíbených pokrmů utratit majlant. Vyzkoušejte tyto způsoby a užijte si ušetřené peníze, jak se vám líbí. Existuje tolik způsobů, jak s penězi naložit lépe než jimi zaplatit účty za energie.

Jak při používání sporáku ušetřit

Elektrický sporák v průměru spotřebuje 1 300 – 2 325 kWh za rok. Podívejte se, kolik vás stojí 1 kWh, a zjistíte, že to není vůbec málo. Čím dál více domácností používá elektrický sporák. Aby vás účty za energie nezruinovaly, je třeba naučit se ho používat úsporněji. Ušetřit můžete i při pečení v troubě. Stačí pouze během pečení otevírat dvířka trouby co nejméně, zabráníte tak úniku a poklesu teploty uvnitř trouby a ta se nebude muset opětovně vyhřívat.

Při vaření používejte pokličku

Pokud nejste zvyklí při vaření používat pokličku, měli byste začít. Díky pokličce totiž udržujete teplo uvnitř hrnce nebo pánve, a pokrm tak můžete připravit rychleji. Spotřebovaná energie k jeho přípravě tak bude mnohem menší. Těsně před koncem vaření můžete používanou plotýnku vypnout a hrnec na ní nechat. Jídlo uvnitř hrnce bude připravené dřív, než plotýnka stihne vychladnout.

Vařte menší kousky

Pokud budete v hrnci vařit jídlo rozkrájené na menší kousky, jeho příprava bude mnohem rychlejší a ekonomičtější. Doporučuje se také rozpalovat sporák na nižší teplotu. Příprava bude trvat o trochu déle, ale spotřebované energie bude méně a výsledný pokrm bude lahodnější a chutnější. Navíc se vyhnete možnému připálení. Vždy zvolte správnou velikost hrnce i plotýnky, abyste zbytečně nespotřebovávali více energie, než je ve skutečnosti třeba.

Fotografie: Pixabay

Na čistém sporáku se vám bude vařit lépe

Snížit účty za elektřinu můžete i tím, že budete sporák udržovat čistý. Pokud na varné desce ulpívají zbytky jídla nebo mastnota, zabraňuje to proudu tepla. Čím větší úsilí k vyprodukování tepla musí sporák vynaložit, tím víc energie u toho spotřebuje. Aby byl váš sporák čistý, můžete použít jedlou sodu nebo kyselinu citronovou.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]