
S droždím nemusí kynout jenom chléb nebo buchty. Tato surovina ze spižírny vám může pomoci i k pěkně „nakynuté“ úrodě.
Když se řekne droždí, většina lidí si představí kynuté buchty nebo vypečený chlebík. Tyto výživné organismy ale mohou velmi dobře posloužit i vaší zahrádce, kde si na nich pochutnají nejen sazenice, ale i vzrostlejší rostlinky.
Kvasnice to odpracují za vás
Kvasnice obsahují miliardy živých mikroorganismů. Podle portálu TheSpruceEats připadá na 1 gram čerstvého droždí až těžko uvěřitelných 20 miliard těchto organismů. Právě díky jejich píli a množení dochází k nabývání těsta – ať už sladkého, nebo slaného. Co jste ale možná nevěděli, je, že kvasinky mohou posloužit jako vhodné krmení i pro rostliny.
O kvasnicovém hnojivu jsme psali již dříve na BydlímeÚtulně, kromě jahod ho ale lze použít i na okurky, papriky, rajčata či další ještě mladé sazenice. Droždí dodá vitamín B i D, dále minerální látky, jako jsou měď, železo a esenciální kyseliny. Rostliny pak mají podle odborníků bohatý kořenový systém, jsou odolnější proti nemocem i škůdcům a celkově mají posílenou imunitu. Základem je přitom správný poměr.
Orchidejím je třeba po zimě věnovat náležitou péči. Jako hnojivo poslouží sušený česnek
Domácí hnojivo rostlinám prospěje
- Čerstvé droždí – kostku čerstvého droždí nadrobte do uzavíratelné nádoby a zalijte litrem vlažné vody. Přidat můžete i lžičku cukru. Následně nechte kvasinky pracovat asi 2 týdny. Koncentrát před použitím nařeďte 4 litry vlahé vody a máte hotovo.
- Sušené droždí – sušené droždí je potřeba trochu více aktivovat. Na sáček tak přidejte 2 polévkové lžíce cukru a společně promíchejte. Směs zalijte 10 litry vlahé vody a nechte v kyblíku kvasit alespoň týden.
- Domácí droždí – pokud nemáte doma kvasnice a nechce se vám do obchodu, můžete si je vyrobit z jablka nebo i brambor, jak uvádí portál IDnes. Nadrobno pokrájené jablko zalijte hrníčkem vody a nechte dva dny kvasit. Poté jablko vyjměte a k vodě přidejte 2 lžíce mouky. V teple nechte odležet asi půl hodiny a s výsledkem poté pracujte jako s čerstvým droždím.
Zdroje: IDnes, TheSpruceEats, Crop Science, HomeTalk
Napište komentář