Broušení nožů díky pomocníkům z domácnosti. Kýženou ostrost zajistí i zubní pasta

Fotografie: Betsssssy / Creative Commons / Attribution 2.0

Nože představují v kuchyni zanedbávaný artikl, ačkoliv patří mezi nejpoužívanější. Naostřete si je jako profesionál i bez brousku.

Jaký nástroj v kuchyni nejčastěji používáte? S největší pravděpodobností to bude nůž. Vroubkovaný, hladký, dlouhý, krátký, slouží vám od krájení zeleniny po porcování masa. Jste si ale jisti, že má váš nůž všechnu péči, kterou ke své dlouhé životnosti potřebuje?

K nožům vždycky s úctou

Lesknoucí se čepel, perfektní účinnost, dlouhá životnost. I tak může vypadat nůž po několika odsloužených letech v kuchyni. Stačí dodržovat několik pravidel. Především mytí – nože by neměly přijít do myčky, podle HeroldŘeznickéPotřeby jim neprospívá mycí program ani čisticí prostředky. Lepší je mytí v ruce, jemnou houbičkou a pod teplou vodou.

Vliv na „zdraví“ nože má také to, na čem s ním krájíme. Vhodnější jsou měkčí materiály, jako je plast nebo dřevo. Keramická nebo skleněná prkýnka nože akorát otupují a škodí čepeli. Stejnou neplechu může způsobovat i uložení v šuplíku s dalšími kuchyňskými nástroji. Nůž by se neměl ničeho dotýkat, je lepší ho tedy dávat do speciálního stojánku nebo třeba na magnetickou lištu. A kapitolou samo o sobě je potom ostření.

Jak na domácí ostření

Ostrý nůž znamená „zdravý“ nůž. Broušením by tak měl procházet pravidelně. Lze jej samozřejmě odnést k profesionálovi, nebo zvolit ostření svépomocí. Kromě běžných ocílek jsou dnes na trhu k dostání i různé brousky či brusné kameny. Pokud ale potřebujete nůž naostřit hned a nic z výše uvedeného nemáte po ruce, můžete zkusit postup podle Cpykami. Budete potřebovat:

  • zubní pastu,
  • misku nebo talíř,
  • špetku soli a
  • čajovou lžičku octa.
Nože ve stojanu
Fotografie: Freepik

Dřevěné kuchyňské náčiní si zaslouží patřičnou péči, která odstraní nebezpečné bakterie

Hranu nože pomažte zubní pastou a nechte chvíli působit. Mezitím si připravte misku nebo talíř dnem nahoru a do „důlku“, který na spodní straně mají, nalijte ocet a přisypte sůl. Ocet se solí promíchejte a směsí potřete strany. Po takto připravených hranách bruste nůž pod úhlem asi 20 stupňů. Postup by měl fungovat i na nůžky. Případně můžete vyzkoušet některý z dalších tipů na broušení nůžek, jež jsme vám přinesli na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]