Nůžky ostré jako břitva: Alobal, šroubovák i brusný papír udělá s tupostí rychlý proces

Fotografie: Depositphotos

Stejně jako kuchyňské nože i nůžky se časem ztupí a už zdaleka nestříhají tak jako nové. I bez brousku jim však můžete během chvilky vrátit zpět jejich ostrost.

Tupé nůžky je škoda vyhazovat jen proto, že nevíte, jak byste je nabrousili. Pokud nejsou nijak zničené a nemají na čepelích výlomy a odřeniny, určitě to s nimi nevzdávejte. Existuje několik úplně jednoduchých a účinných metod, jak je rychle opět nabrousit. Pokud jsou nůžky zatuhlé ve šroubu a špatně se rozevírají, stříkněte na šroubek trochu WD spreje, aby povolil.

Broušení pomocí hliníkové fólie

Alobal snad nechybí v žádné domácnosti. Kromě jiných použití se také skvěle hodí na broušení tupých nůžek. Jednoduše utrhněte pruh alobalu a poskládejte ho na vícekrát, abyste vytvořili silnější vrstvu. Poté vezměte nůžky a začněte jimi alobal stříhat na tenké proužky. Každým střihnutím se nůžky brousí.

Je potřeba provést alespoň dvacet střihnutí. Ostrost nůžek se nejlépe testuje na filcu, který se tupými nůžkami stříhá opravdu velmi obtížně. Po nastříhání alobalu tak proveďte test na kousku této látky. Pokud vám jde filc stříhat dobře a látka se nezasekává mezi nože, pak máte nůžky správně nabroušené. Jestliže filc nemáte, můžete ostrost nůžek testovat samozřejmě i na jiné látce nebo papíru.

Nabruste je pomocí brusného papíru

„Šmirglpapír“ je skvělým pomocníkem při broušení nůžek. Vyberte ten se zrnitostí 200 až 150 a přeložte ho na půlku, brusnou stranou ven. Poté postupujte jako v případě alobalu a začněte brusný papír nůžkami stříhat. Proveďte asi dvacet střihnutí a opět zkontrolujte ostrost nůžek na kousku filcu. Pokud nejste spokojeni, pokračujte dále ve stříhání brusného papíru, dokud nůžky nebudou ostré.

Broušení nůžek pomocí šroubováku

I toto je geniální metoda, jak nabrousit tupé nůžky. Jakýkoliv šroubovák uchopte do jedné ruky. Do druhé si vezměte nůžky a začněte jimi přejíždět po kovové části šroubováku, jako byste ho chtěli přestřihnout. Uchopte kovovou část šroubováku do co nejvíce rozevřených nůžek a pomaleji stříhejte. Nechte čepele nůžek sjet po šroubováku až na konec, aby se nabrousily po celé délce. Budete překvapení, jak budou nůžky ostré. Podrobný postup broušení nůžek můžete zhlédnout ve videu.

Zdroj: Deccoria

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]