Jak správně servírovat kávu

V každé domácnosti najdeme minimálně jednu konvičku, džbánek, karafu, případně rovnou celou soupravu. Většinou si příliš hlavu nelámeme nad servírováním čaje, kávy nebo vína. Přijde-li k nám návštěva, postavíme vodu na kafe, zalijeme hrníček s předem připravenou kávou či čajem a máme hotovo. Podobně je to s vínem a vhodností skleniček.

V lepším případě doladíme kávu ještě cukřenkou, podšálky a nádobkou na mléko. Jenže i domácí posezení s kamarádkou u kávy může být společenský zážitek, kde si vychutnáme nejen chuť, ale i příjemnou atmosféru. Jak na to vám prozradíme v dnešním článku.

Jak servírovat kávu

Každý fajnšmekr vám určitě potvrdí, že u přípravy lahodné kávy nehledíme pouze na kvalitu zrna, kávovaru a jeho nastavení. Důležitým, a také často opomíjeným aspektem je právě šálek, do kterého budeme kávu servírovat. Za důležité vlastnosti se bezesporu považuje nejen vzhled, ale i tvar, materiál a jeho velikost. Výborným materiálem je porcelán, protože oproti keramice pohlcuje teplo rychleji a rovněž jej dokáže udržet mnohem déle. Z pohledu designu lze nabídnout také kvalitní sklo. Ovšem zde záleží na velikosti kávy.

Malé kávy typu cappuccino či espresso se servírují do menších porcelánových šálků. Chuťovky jako je coffeelatte latté, vídeňská či irská káva se váží ke sklu. Kuchyňské potřeby jsou dnes naštěstí snadno dostupným zbožím a opravdu je z čeho vybírat.

Designové kolekce šálků na kávu

Budeme-li se bavit o klasických šálcích kávy, je důležité vybrat správnou tloušťku stěny – právě kvůli udržitelnosti tepla. V poslední době jsou velmi oblíbené designové kolekce šálků, které lze koupit v setech či jednotlivě. I tyto šálky mohou být těmi pravými pro požitek z kávy. Vždy mějte na paměti pouze jedno. Servírování kávy ve špatném šálku může znehodnotit celý nápoj.

Obrázek: pixabay.com