Křehké a šťavnaté maso jako od šéfkuchaře: Klíčem jsou jogurty i marinování

Fotografie: Intermedichbo - dr Milorad Dimić / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Využijte tajemnou přísadu, která dělá divy s tuhým masem a zaručuje, že vaše rodinná jídla budou vždy chutná a jemná.

Maso tvrdé jako skála? To zná každý, kdo se někdy pokoušel upéct steaky. Ale nezoufejte! Samuel Le Boche, šéfkuchař v Paříži, se podělil o několik tipů, jak udělat maso křehčí a chutnější. Od propracovaných technik až po babské triky, toto jsou způsoby, jak zajistit, aby vaše maso bylo vždy dokonale měkké a šťavnaté.

Kvalitní maso

Než začnete experimentovat s triky, je důležité mít na paměti, že kvalita masa hraje zásadní roli. Vyberte si kvalitní kus od profesionálního řezníka, který vám poradí s výběrem i přípravou. Jednou z možností je namočit kus masa do směsi soli, jedlé sody nebo medu. Tyto přísady působí na vlákna masa a změkčují je. Poté, co maso opláchnete, bude měkčí a připravené k dalšímu zpracování.

Další metodou je pečení masa s krustou. Příprava v páře pomáhá změknout i tuhé maso. Před pečením maso potřete směsí jedlé sody, soli a medu, která mu dodá krásnou zlatavou kůrku a zároveň zjemní vlákna. Je však důležité pečlivě sledovat dobu pečení, aby maso nebylo přepečené.

Marinování a jogurty

Marinování je také jednou z cest ke zjemnění masa. Marináda s kyselými prvky hydratuje maso a uvolňuje jeho vlákna. Délka marinování závisí na druhu masa a marinády, ale obvykle se pohybuje mezi 3 a 6 hodinami. Experimentujte s různými recepty a najděte tu správnou a ideální kombinaci pro svoje maso.

bílý jogurt
Fotografie: Pixabay

Mléčné výrobky obsahují fermenty, které mají také změkčující účinky na maso. Můžete maso namočit do mléka, smetany nebo jiných mléčných výrobků, jež ho zjemní a udělají ho měkčím. Stačí nechat maso namočené 5 až 8 hodin, nebo přes noc v lednici, a poté ho upéct podle receptu.

Pokud vám maso při vaření příliš ztvrdne, můžete ho ještě zachránit. Stačí ho zabalit do alobalu nebo průhledné fólie a nechat ho v lednici asi 15 minut. Tímto způsobem omezíte vaření a maso se hydratuje vlastními šťávami. Poté ho podávejte horké a pečlivě sledujte jeho teplotu a měkkost.

Zdroj: Eleganzaplus

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]