Usnadněte si přípravu pokrmů tím, že brambory před vařením propícháte. Tento tajný trik šéfkuchařů vám může vaření výrazně urychlit a usnadnit. Výsledek vás zaručeně překvapí.
Brambory jsou vynikající přílohou ve všech svých podobách. Ať už se rozhodnete pro brambory vařené, smažené nebo pečené, vždy budou dokonale chutné. Jejich vaření je v zásadě na přípravu nejrychlejší a nejsnazší. I při tom je však třeba dodržovat určitá pravidla, aby byla jejich výsledná konzistence a chuť co nejlepší. Odhalte triky a vychytávky šéfkuchařů a usnadněte si práci.
Před vařením brambory napíchejte
Tento jednoduchý trik dokáže urychlit vaření brambor a ještě se zbavíte tohoto nepříjemného problému. Během vaření se může stát, že brambory vlivem většího nahuštění vzduchu prasknou. Pokud je však před vařením propícháte vidličkou, vzduch bude moct z brambor snadněji unikat, a navíc tím zkrátíte celkovou dobu vaření, protože teplo bude dovnitř brambor pronikat rychleji.
Jakým chybám byste se při vaření měli vyhnout
Abyste dosáhli co nejlepší chuti brambor a během vaření nepoškodili jejich strukturu ani konzistenci, měli byste se vyhnout těmto nejčastějším chybám. Jen tak připravíte pokrm, jako by ho vařili profesionálové.
Brambory nedávejte do vařící vody
Abyste brambory uvařili rovnoměrně, měli byste je vkládat do studené vody a vařit pomalu. Pokud brambory vhodíte do vroucí vody, je velká pravděpodobnost, že se vnější strana brambor uvaří, zatímco ta vnitřní zůstane syrová. Celkové vaření brambor může být o trochu delší, ale o to chutnější nakonec budou.
Neloupejte předem syrové brambory
Loupání syrových brambor je mnohem náročnější a zdlouhavější. Mnohem rychlejší a snazší je loupání brambor až po jejich uvaření. Slupka se ve vroucí vodě přirozeně smrskne. Uvařené brambory pak stačí na chvíli ponořit do studené vody a pak slupku velmi snadno odstraníte.
Do brambor během vaření nepíchejte
Vyhnout byste se měli také předčasnému šťouchání a píchání do brambor. Pokud chcete otestovat, zda jsou dostatečně uvařené, píchněte do nich opatrně špičku nože nejdříve 10–15 minut po vaření. Pokud z nich špičku nože snadno vysunete, znamená to, že jsou hotové.
Než dáte brambory vařit, opláchněte je
Na začátku přípravy je vždy velmi důležité, abyste brambory důkladně omyli. Odstraníte tak z nich veškerou zeminu a případné zbytky pesticidů a hnojiv. Odstranit byste z nich měli i veškeré klíčky, které obsahují toxiny nepříjemné pro trávicí systém. Odstraňte také veškeré zelené části brambor, jež jsou jedovaté. Jejich konzumací si můžete přivodit žaludeční potíže.
Zdroj: Bonasavoir