Nejspíš jste se už někdy setkali se záhadným nepříjemným zápachem, který se line z vaší lednice. I přes její pravidelné čištění se vám může hodit tento trik s jedlou sodou.
Do lednice ukládáme nejrůznější potraviny, jež mohou být silně aromatické. Různé druhy sýrů nebo porce vařených jídel, které nám zbyly od oběda. Zelenina, ovoce i mléčné výrobky mohou pak dohromady vytvořit směs pachů, jež nám po otevření lednice nebude příjemná. Díky jedlé sodě však tento problém můžete jednoduše vyřešit.
Jedlá soda má mnoho prospěšných vlastností
Pravidelné čištění lednice je základem proto, aby zde nevznikaly nepříjemné pachy. I přes to se ovšem někdy může stát, že lednice zrovna nevoní. Všechny aromatické potraviny byste tedy měli uchovávat v uzavřených nádobách. Misky a hrnce s vařeným jídlem ukládejte do lednice vždy zakryté pokličkou. Zrající sýry uchovávejte v uzavřené plastové krabičce nebo ve sklenici se šroubovacím víčkem.
Jedlá soda má mnoho prospěšných vlastností, které můžete ve své domácnosti využít pro řadu účelů. Má výbornou čisticí schopnost, působí jako mírná dezinfekce a v případě nepěkně vonící lednice vám pomůže fakt, že je i skvělým pohlcovačem pachů. Pokud ji tedy do lednice umístíte, bude nepříjemný zápach absorbovat.
Na pachové částice slouží jako magnet
Jedlá soda, tedy hydrogenuhličitan sodný, je slabá zásada. Může se však stát i kyselinou, v závislosti na tom, které částice z okolního prostředí absorbuje. Pro pachové částice, jež se uvolňují z potravin v lednici, je jedlá soda doslova magnetem. Když se s ní spojí, jsou pak tyto částice neutralizovány a už se nedostanou na žádné jiné potraviny. Z tohoto důvodu však nepoužívejte jedlou sodu z lednice k dalšímu vaření, ale vyhoďte ji do odpadu.
Můžete ji použít v sypké podobě. Buď ji nechte v krabičce, ve které jste ji koupili, pouze krabici otevřete a uložte ji do lednice. Máte-li jedlou sodu v sáčku, je lepší ji přesypat do menší otevřené krabičky nebo sklenice. Poznamenejte si i datum, kdy jste ji do lednice dali. Sodu je totiž potřeba vyměňovat alespoň jednou za tři měsíce, případně pokaždé, když zaznamenáte, že se z vaší lednice opět line nepříjemný zápach.
Poradí si i s námrazou na zadní stěně lednice
Další variantou, jak jedlou sodu v lednici použít, je rozmíchání polévkové lžíce sody ve sklenici vody. Možná i vás trápí námraza na zadní straně lednice, která se vytváří, ať nastavíte teplotu, jak chcete. Často se vám tak mohou na námrazu přilepit i potraviny, jež jsou umístěné v zadní části. Jedlá soda si však s tímto problémem dokáže poradit. Dejte ji tedy co nejvíce dozadu a námraza se přestane tvořit.
Jedlou sodu můžete používat i při samotném čištění lednice. Smíchejte ji v poměru jedna ku jedné s vodou a celou lednici touto směsí vytřete. Poté ještě použijte na omytí octovou vodu, která má dezinfekční vlastnosti a také pohlcuje nepříjemné pachy. Pokud v lednici narazíte na odolnou skvrnu nebo skvrnu od rzi, použijte na ni pastu z jedlé sody. Zřeďte lžičku jedlé sody pár kapkami vody, aby vznikla hustá pasta, tu pak naneste na skvrnu a jemným kartáčkem nebo houbičkou vydrhněte.
Zdroj: Xitrosti