V dnešní době jsou stále modernější indukční varné desky, kterým mnoho lidí dává přednost před klasikou v podobě plynových sporáků. Kromě designového vzhledu v nich je ale opravdu pramalý rozdíl.
Drobnou nevýhodou plynových sporáků, které má pořád mnoho lidí, je to, že se opravdu špatně čistí a špína z kuchyně se na nich drž jako ďas. Díky tomuto jednoduchému způsobu vám ale čištění půjde opravdu snadno a rychle, a váš sporák bude brzy jako nový.
Jednoduché čištění
V době jarního úklidu, kdy se nabuzené maminky a ženy v domácnosti vrhají na své příbytky vyzbrojené čistícími prostředky a houbičkami, padne tento jednoduchý návod pouze vhod. Nejedná se o nic těžkého, a dokonce vám tato metoda ušetří peníze za předražené čistící a chemické prostředky, se kterými si občas stejně příliš nepomůžete. Stačit vám kupodivu bude pouze troška octu.
Ocet a voda dělají zázraky
Ačkoliv se to možná nezdá, ocet patří mezi opravdu výborné čistící prostředky. Do kuchyně se hodí díky svým odmašťovacím účinkům, a navíc je také značně antibakteriální a dezinfekční, což je pro něj pouze další plus. Vyčistit tak zvládne komplet celou domácnost. Dnes se ale zaměříme pouze na tu kuchyňskou část. Jak tedy pomocí octu vyčistíte zašlé zbytky a připálené části na plynovém sporáku?
Potřebovat budete pouze jeden hrnek octu a půl hrnku vody. Obě přísad velmi pečlivě smícháte a nalijete do rozprašovače. Tím tento roztok nanesete přesně tam, kam bude potřeba. Poté stačí sporák pouze lehce vydrhnout houbičkou a vyleštit. Tímto jste si poradili s plochou sporáku a teď přijdou na řadu plynové hořáky. To bývá zpravidla větší oříšek.
I tady si ale ocet hravě poradí, takže nemusíte mít strach. Do většího hrnce si dáte vařit ocet s vodou v poměru 3:1 a až bude roztok řádně horký, postupně do něj vložíte jednotlivé hořáky. Necháte působit zhruba 5 minut a poté je opatrně vytáhněte a očistěte případné zbylé nečistoty pomocí houbičky. Nakonec je pořádně vysušte a vraťte na své místo.
Další způsoby čištění
Pokud se vám čištění pomocí octu příliš nezamlouvá nezoufejte, existuje řada dalších podobně šetrných a přírodních způsobů, jak dostat tento kuchyňský spotřebič opět do (skoro) původního stavu. Použít můžete například jedlou sodu neboli sodu bikarbonu a osvěžit ji šťávou z citronu. Obě složky mají stejné účinky jako ocet. Pokud jste se však rozhodli pro zbraně vyššího kalibru, můžete v obchodě koupit potravinový amoniak a pustit se do čištění pomocí něj. Pozor však na velmi pronikavý a dráždivý zápach.
Zdroj: Goodhousekeeping