Plotýnky elektrických sporáků či keramické desky jsou co se čištění týká mnohem jednodušší na čištění, než je tomu u hořáků sporáků plynových. U plynových sporáků se totiž setkáváme s poměrně složitou konstrukcí krytů hořáků, které nemá kompaktní a homogenní povrch a čištění sporáku tak vyžaduje zvláštní přístup a také použití vhodných přípravků, jejichž prostřednictvím dosáhneme odstranění napečených potravin, jež mohou bránit průchodu plamene skrze otvory hořáku.
Jak na čistění plynového sporáku
Hořáky plynového sporáku se skládají z několika technologických částí, které je potřeba vždy čistit, separátně, jelikož odkapávající a připékající se kusy potravin a jídel se mohou dostávat také do vnitřní struktury sestavy. Pro čištění sporáku i hořáků je možné aplikovat několik speciálních metod. Vzhledem ke kovovému charakteru součástí hořáků byste se měli vyvarovat užívání drátěnky či jiných ostřejších kovových nástrojů, které mohou součásti hořáku poškrábat.
1. Čištění běžnými prostředky
Pokud k čištění používáte běžné prostředky, je postup následující:
- Připravte si směs horké vody a běžného čisticího prostředku.
- Odstraňte přídržné rošty a rozeberte celou sestavu hořáku.
- Očistěte povrch sporáku a následně každou součást všech hořáků zvlášť jemnou houbičkou.
- Nechte dobře vyschnout.
2. Čištění čpavkem nebo octem
Tento postup je vhodný na větší skvrny a napečené kusy potravin. Provádí se takto:
- Překryjte větší skvrny papírovými utěrkami a pokapejte je čpavkem nebo octem.
- Poté je potáhněte plastovou fólií a nechte působit několik hodin.
- Připravte si horkou vodu s běžným prostředkem na čistění.
- Sundejte papírové utěrky a povrch sporáku i hořáků a celý povrch otřete houbičkou, kterou do směsi postupně namáčíte.
- Nakonec setřete vlhkým jemným hadrem a nechte dobře zaschnout.
3. Čištění jedlou sodou
Tento postup se používá především pro čištění krytů hořáků, může se ale také aplikovat i na samotnou desku. Použití je řešeno tímto způsobem:
- Demontujte krytky hořáků a rozložte je na jednotlivé součásti.
- Vložte je do mísy, posypte jedlou sodou a následně přelejte vroucí vodou.
- Nechte působit přibližně 30 min a poté opláchněte.
- Před znovusložením musí součásti hořáku dobře vyschnout.