Nakládané okurky snů: Mezi ingredience, které zařídí křupavost, patří i třešně a rybíz

Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0

Nakládané okurky mnoho lidí miluje a jsou oblíbenou přísadou k řadě hlavních chodů. Většina lidí preferuje ty křupavé. Ovšem aby takové opravdu byly, je potřeba nepodcenit jejich přípravu.

Aby nakládané okurky byly opravdu chutné, tvrdé a křupavé, je potřeba myslet hned na několik věcí, které tyto vlastnosti ovlivňují. Je to už samotný výběr okurek, ale také přísady, jež k nim do sklenic přidáte. Na co byste si tedy měli dávat pozor, abyste si po otevření sklenice s okurkami pochutnali na jejich výtečné chuti a užili si jejich křupavost?

Výběr okurek k nakládání

Obecně se dá říct, že menší okurky jsou vždy pevnější, a je tak mnohem větší šance, že si i po zavaření svoji pevnost déle udrží. Pokud tedy kupujete okurky k nakládání, snažte se vybrat právě ty v menší velikosti. Důležité také je, aby byly co nejčerstvější. Po utržení okurky začínají pomalu měknout, proto byste je měli zpracovat co nejdříve od jejich nákupu nebo po utržení.

Správný nálev na okurky

Každý, kdo zavařuje, má svůj oblíbený nálev, který používá roky. Pokud však vaše okurky nebývají křupavé, zkuste změnit recepturu. Nálev totiž neovlivňuje jen výslednou chuť okurek, ale právě i křupavost. Okurky vydrží déle tvrdé v nálevu, jenž má vysokou koncentraci octa. V některých nálevech je tato koncentrace 4 : 1, v jiných se však setkáte i s koncentrací 2,5 : 1. Pokud používáte málo koncentrovaný nálev, zkuste příště přidat octu více.

Ingredience ve sklenici zajistí křupavost

Některé ingredience se přímo podílejí na tom, že brání okurkám v měknutí a udržují jejich strukturu dlouhodobě pevnou. Je to především ostrý a pikantní křen, jehož kolečko by nemělo chybět v žádné sklenici s okurkami. Podobně bude fungovat, i pokud přidáte list třešně, rybízu, dubu nebo vinné révy.

Rajčata velikosti pomerančů: Základem je na míru smíchané domácí hnojivo

zavařené okurky
Fotografie: Freepik

Správné skladování okurek

Tvrdost okurek můžete ovlivnit i tím, že je budete skladovat na chladném a tmavém místě, protože nízké teploty zpomalují jejich měknutí. Je dobré na to pamatovat a v sezóně nedělat příliš velké zásoby. Ideálně si připravte zásobu na jeden rok a v následující sezóně zavařte nové. Několik let staré okurky už určitě tvrdé a křupavé nebudou.

Zdroj: Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]