Maso se většinou balí do plastových obalů, v nichž je umístěno na podložce. Ta tam však není pouze náhodou, ale má své specifické využití.
Balené maso je většinou umístěné na speciální podložce. Většinou, když takové maso koupíte, podložku doma hned vyhodíte, avšak ta tam není náhodou. V obchodě si také můžete všimnout dobře viditelného razítka na obalu masa, které se s tím pojí. Podložka může být jakékoliv barvy a najdete ji především u mletého masa a masa na steaky. Pro mnoho lidí je podložka zbytečná a otravná, protože se může stát, že se na maso přilepí. Ve skutečnosti je ale velmi užitečná.
K čemu podložka slouží?
Funkce podložky v baleném mase není na první pohled vůbec složitá, spousta lidí si myslí, že funguje pouze jako zabezpečení masa. Ve skutečnosti byla ale navržena tak, aby absorbovala tekutiny ze syrového masa, které se v obalu nahromaďují. Neznamená to však, že by bylo maso nekvalitní, šťáva z masa je totiž potenciálním zdrojem bakterií, které mohou být pro lidské zdraví škodlivé. Při vaření se však samozřejmě ihned neutralizuje, a tak žádné riziko nepředstavuje.
Pokud si koupíte maso bez této absorpční podložky, neúmyslně riskujete, že se šťáva z masa rozlije a v nejhorším případě může i kontaminovat další potraviny. Aby se tomuto úniku zabránilo, byly vytvořeny právě tyto podložky, které tekutiny vcucnou do sebe, a zabraňují tak vytékání z obalu. Ačkoliv je z hygienického hlediska tato podložka velmi praktická, je důležité umět zacházet i se samotným syrovým masem.
Jak správně rozmrazovat maso?
V úvahu byste měli brát hlavně to, jakým způsobem maso rozmrazujete. Opět platí, že je třeba dodržovat nějaká pravidla, abyste ho rozmrazili správně. Nejhygieničtější a nejbezpečnější způsob, jak syrové maso rozmrazit, je nechat ho po nějakou dobu v lednici. Rozmrazování obvykle může trvat asi 12 hodin u menších kusů, u těch větších to může být až 24 hodin. Maso stačí umístit do hlubší nádoby nebo talíře a vložit do lednice.
Zmražené maso nikdy nenechávejte na pultu a nerozmrazujte ho při pokojové teplotě. Když je v místnosti teplo, bakterie mají ideální podmínky k množení, což může ohrozit nejen kvalitu masa, ale i zdraví člověka. Také neuvažujte o rozmrazování pomocí horké vody. Ačkoliv se to zdá jako rychlejší a jednodušší varianta, je to chyba, která opět dává příležitost k tvoření a množení bakterií. Mražené maso by se mělo rozmrzovat při teplotě maximálně 4 stupně.
Zdroj: Mashed