Mnoho obyvatel používá sklep jak pro skladování potravin, tak také jako letní sídlo, kde si může s přáteli dopřát soudek piva nebo vína. Skvěle v něm uskladníte například sýry, nebo si můžete pustit projektor. Sklep můžete využít jakkoliv. Teplota v něm totiž zůstává stabilní. Díky tomu si zde můžete uložit zeleninu a ovoce, aniž by ztratily své chuťové a nutriční vlastnosti.
I ve sklepě se mohou vyskytnout problémy, je potřeba údržba
Každý sklep potřebuje pravidelnou údržbu. Mezi nejběžnější problémy, které mohou během provozu sklepa nastat, patří:
- Vysoká úroveň vlhkosti
- Plíseň
- Přítomnost hlodavců
Každý z těchto problémů má své řešení a v článků si je podrobně popíšeme. Zvýšený vlhkost sníží trvanlivost všech produktů, které do něj uložíte. Vlhkost poznáte, když na stěnách místnosti najdete kapky vody a zatuchlý zápach. Tento problém odstraníte následujícími metodami – pravidelně odstraňujte odpad a zbytky potravin. Dále byste sklep měli 1-2 x ročně vybělit vápnem za účelem dezinfekce. Jednou za rok sklep důkladně vyvětrejte.
Dávejte si pozor hlavně na plíseň a hlodavce
Ve sklepě je plíseň obzvlášť nebezpečná. Může k ní dojít v případě nesprávné údržby místnosti nebo když se špatně větrá. Řešením mohou být následující metody: zpracování všech povrchů vápnem nebo roztokem 5 % síranu měďnatého.
Používají se k tomu válečky nebo štětce. Jako účinný prostředek můžete použít také roztok manganistanu draselného, který se ošetří všechny povrchy místnosti.
Sklep, který je ošetřený páleným vápnem se stane vhodným pro skladování teprve po měsíci, takže je nutné tuto metodu předem důkladně promyslet. Dalším velkým problémem mohou být hlodavci. Nejenže vám sežerou úrodu, ale také mohou přenášet různé nemoci. Všechny otvory a průduchy vyplňte cementovou maltou, větrací otvory kovovými sítěmi.
Zkusit můžete také ultrazvukové pasti, které jsou účinnou ochranou. Myším se nelíbí vůně naftalenu a rostlin, jako je černý kořen. Balíčky bylin můžete rozmístit po sklepě a hlodavci se tomuto místu budou vyhýbat.
Suchý, dobře větraný sklep ale může poskytnout „domov“ zelenině a ovoce až do doby, než dojde k novým plodinám. Každý, kdo má sklep a chce v něm suroviny skladovat, by si měl nejdříve k problematice něco načíst a být přípraven na všechny možné problémy.