Mladá žena si nechala postavit útulnou dřevostavbu pro sebe a své dvě dcery. Výsledná podoba vám doslova vyrazí dech

Fotografie: Se souhlasem GEBAS atelier architects

Žena zatoužila po bydlení v domě, kde bude dostatek místa pro ni i její dvě dcery, a svůj sen si splnila. Nyní rodina žije v krásném domě v Hradci Králové.

Majitelka nemovitosti dala na doporučení svých známých a oslovila architekta z ateliéru Gebas. Klientka byla spokojená hned s jedním z prvních návrhů, který se stal nakonec i tím finálním. Architektovi se podařilo navrhnout dům přesně podle představ a přání majitelky a za pár měsíců vnikl příjemný nový domov pro tříčlennou rodinu. Do budoucna majitelka ještě plánuje celý dům oplotit a rovněž se zaměří na zahradní úpravy. K terase je plánován bazén a okrasná flóra.

Na pohled velmi příjemný netradiční moderní dům

Vzhledem k tomu, že se jedná o úzkou parcelu, která navíc po své delší straně přiléhá k frekventované komunikaci, hlavní předností celého projektu je nepochybně fakt, jakým způsobem se podařilo umístění a dispozice domu koncipovat. Celý dům je otočen směrem do volné krajiny s krásným výhledem na Kunětickou horu, a tím se podařilo silnici doslova odstřihnout.

Do části domu, která je orientována k silnici, architekt umístil nenáročné místnosti jako technické zázemí, šatny, toalety a koupelny, takže obytné místnosti přirozeně ochránil před nepříjemným zdrojem hluku.

Majitelce, která pracuje z domova, vznikla v jejím domě vlastní kancelář s jedním z nejkrásnějších výhledů, který se v okolí Hradce Králové můžete najít. Celý dům včetně fasády byl navržen v příjemných teplých přírodních hnědých odstínech tak, aby zapadal do krajiny.

Majitelka zvolila přírodní tóny i v interiéru

V přízemí domu se nachází technické zázemí, pracovna majitelky a obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem. Nespornou výhodou je, že se dá z obývacího pokoje vyjít přímo na zastřešenou terasu. Obývací pokoj majitelka rozjasnila jasně červenou pohovkou, čímž dodala pokoji život i eleganci. Jako osvětlení denní místnosti zvolila netradiční kruhové lampy s úsporným svícením.

Celému interiéru vévodí přírodní dekory tmavého dřeva, a to jak na podlaze, tak u interiérových dveří i na schodišti. Dominantou celého domu jsou nepochybně velká francouzská okna z pokojů dětí, ložnice i z obývací části. Vzhledem k orientaci domu nabízí ničím nerušený výhled do krásné krajiny.

Celková užitná plocha dřevostavby fošnového konstrukčního systému s klasickým řešením krovu činí 111 m², což nabízí dostatečný prostor pro tuto tříčlennou rodinu pro práci, spánek i společné setkávání.

Celý dům je vybaven elektrickým podlahovým vytápěním, díky čemuž může majitelka snadno nastavit konkrétní teplotu v každém pokoji. Výhodou tohoto typu vytápění je rovněž absence radiátorů a úspora místa. Celková doba projektu, od návrhu až po realizaci, byla 7 měsíců.

Zdroj: GEBAS atelier architects