Povedená rekonstrukce dvougeneračního domu v Česku. Geniální řešení nabízí maximální pohodlí dvěma rodinám

Fotografie: Depositphotos

Každý chce bydlet v příjemném a vzdušném prostředí a stále si zachovat soukromí. To je i případ majitelů, kteří obývají dvougenerační dům společně se svými rodiči.

Světlé a příjemné prostředí bylo pro majitele dvougeneračního domu v Hradci Králové prioritou a výsledek této povedené rekonstrukce ukazuje, že architekt zde skutečně dbal na splnění přání svého zákazníka. Majitelé si také přáli prosklít celou jižní stranu domu tak, aby do domu proudilo přírodní světlo po co nejdelší část dne.

Útulný ráz domu podtrhnutý přírodními tóny

Kromě stavebních úprav, konkrétně zateplení obvodového pláště objektu, výměny střešní konstrukce krovu a zateplení, výměny výplní otvorů a celkové změny dispozičního řešení druhého nadzemního podlaží a podkroví čekala na architekty také výzva v podobě zvětšení stávající terasy a vnitřní úpravy interiérů.

Pro majitele bylo také velmi důležité zastřešené schodiště. Dům totiž obývají společně se svými rodiči, a proto chtěli mít svůj oddělený vstup do své části domu, aby měli všichni obyvatelé domu své soukromí. Ve spodní části domu se nachází obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a celý prostor působí otevřeným a vzdušným dojmem. Ten ještě podtrhují okna, která dopomohly k tomu, aby byla místnost krásně prosvětlená.

Dominantou obývacího pokoje je závěsné proutěné křeslo, na které vám padne zrak hned poté, co do místnosti vstoupíte. Dalším výrazným prvkem je také stěna v hnědém kamenném dekoru nebo třeba kulatá digestoř umístěná do prostoru. V horních patrech domu se nachází ložnice a pracovna majitelů s koupelnou a toaletou a dále 2 dětské pokoje.

Přestože v celém domě hraje prim ladění do přírodních tónů, dětské pokoje naopak hrají barvami. Zajímavým prvkem je například barevný nábytek v kombinaci s výraznou tapetou.

Celková plocha čtvercového pozemku pozemku činí  850 m2 a nová zastavěná plocha činí 134m2. Užitná plocha je celkem 322,48m2 a z toho plocha obytná 168,38m2. Dispozičně je po všech úpravách obytný prostor koncipován jako 5+kk. Ze staršího rodinného domu se tak architektům podařilo vykouzlit moderní dvougenerační stavbu, což můžete také vidět na fotografiích v galerii.

Zdroj: GEBAS atelier architects