Léto má spousta z nás spojené s tím, že vytáhneme a roztopíme gril. Neexistuje nic příjemnějšího než užít si krásný letní večer společně se svou rodinou či přáteli a vychutnat si při něm steak či jinou pochoutku připravenou na venkovním grilu. Pokud je vaše rodina rozvětvená nebo pokud máte větší množství přátel, jistě jste si někdy trochu posteskli nad tím, že gril je příliš malý a než se veškeré pochutiny připraví, trvá to poměrně dlouho.
Zároveň musíte neustále odbíhat do kuchyně, protože každou chvilku něco chybí či došlo. To byl i případ muže z našeho příspěvku. Tento problém se rozhodl vyřešit po svém a postavil na zahradě celou venkovní kuchyň, jejíž součástí je i gril. Jak to udělal?
Základem je pevná konstrukce
Prvním krokem bylo postavit velký dřevěný rám ve tvaru písmene „U“ jako základ pro budoucí kuchyni. Rám postavil v rohu své velké terasy. Jednu ze stran vytvořil o něco vyšší tak, aby v budoucnu mohla sloužit jako venkovní bar a bylo možné u něj postát či posedět na barové stoličce. Většina konstrukce byla dřevěná, ale v místě, kam se muž rozhodl umístit gril, použil kov.
Speciální betonové desky i dlaždiče
Dalším krokem bylo instalovat na tuto konstrukci speciální produkt zvaný Durock. Jedná se o betonové desky, které se u podobného typu venkovních kuchyní často používají pro vytvoření stabilního povrchu pro dlaždice nebo štuky a zároveň ochrání kuchyni v zimním období. Do těchto betonových desek bylo následně nutné vyřezat otvory pro všechny plánované kuchyňské spotřebiče a doplňky.
Následně pokryl pracovní plochy kuchyně odolnými, ale zároveň velmi elegantními žulovými deskami, které musel v některých případech ořezat tak, aby měly požadovaný tvar. Následujícím krokem bylo umístění velkého nerezového grilu doprostřed této nové venkovní kuchyně a další doplňků do ostatních částí.
Výsledkem je profesionální gril
Pokud jde o boční stěny kuchyně, použil na ně šedý štuk a v horní části dekorativní mozaikové dlaždice. Závěrečným krokem bylo usazení kovových dvířek a umístění všech potřebných maličkostí, které k venkovní kuchyni určené speciálně pro grilování patří. Grilování může začít, pro své přátele či rodinu může připravit nejen skvělé steaky, ale například i tajný rodinný recept na grilované kuličky z mletého masa v cibuli obalené slaninou.
Na tento recept pro pět až šest osob je potřeba přibližně jeden a půl kilogramu mletého masa, deset kusů větší cibule, čtyřicet plátků slaniny a sůl a pepř dle chuti. Recept lze ozvláštnit i použitím dalšího koření, například červené papriky, či bylinek, jako je majoránka, tymián nebo oregano.
Příprava je velmi jednoduchá, mleté maso s kořením se vloží do dvou půlek cibule, která se následně obalí plátky slaniny. Takto vzniklá kulička se poté peče na grilu v alobalu po dobu asi třiceti minut.
Fotografie: Imgur