Na efektivní hnojení rostlin můžete překvapivě použít i roztok obsahující droždí

Fotografie: Freepik

Jsou vaše pokojové rostliny povadlé a jakoby bez života? Vyzkoušeli jste už snad všechna hnojiva, ale nic nepomáhá? Máme pro vás jednoduchý tip. Použijte obyčejné droždí. Možná to zní poněkud zvláštně, ale výsledky vás zcela jistě překvapí. Vaše rostliny během krátké doby budou opět plné života a květů, navíc velmi snadným a přírodním způsobem.

Proč droždí?

Droždí neboli kvasnice všichni známe. Nikoli ale jako prostředek určený pro rostliny, ale jako kuchyňskou ingredienci, s pomocí které připravujeme nejrůznější koláče, buchty či knedlíky. Zjednodušeně řečeno můžeme říci, že droždí je vlastně směsí mikroskopických živých organismů, konkrétněji kvasinek

Právě ty mohou velmi pozitivně prospět i našim rostlinám, neboť si za pomoci droždí můžeme připravit domácí hnojivo, které bude plné živin, které našim rostlinám, ať již doma, na zahrádce či balkoně, prospějí. Toto hnojivo navíc stimuluje nejen rostliny samotné, ale také rozmanité mikroorganismy v půdě, které mají příznivý vliv na kořenový systém rostlin.

Jak si domácí hnojivo z droždí připravit?

Na výrobu tohoto hnojiva budete potřebovat pouze deset gramů droždí, jednu polévkovou lžíci cukru a jeden litr horké vody. Příprava je velmi jednoduchá a nezabere vám více než několik málo minut.

Stačí cukr a droždí rozpustit a důkladně promíchat v horké vodě. Následně nechte roztok vychladnout a odstát. Po přibližně dvou hodinách vzniklou směs zřeďte studenou vodou v poměru jedna ku pěti. Následně roztok přelijte do vaší konvičky, kterou používáte na zalévání, a zalijte jím vaše rostliny tak, jak jste obvykle zvyklí.

Vzhledem k tomu, že je roztok opravdu velmi bohatý na nejrůznější minerální látky a další živiny, bohatě stačí, když ho budete používat pouze občas. Na jaře a v létě se doporučuje tímto roztokem zalévat přibližně jednou za dva týdny, během podzimních a zimních měsíců dokonce pouze jednou měsíčně.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]