Naučte se správně, šetrně a efektivně čistit nerezové spotřebiče

Již několik let jsou v módě především kuchyňské nerezové spotřebiče. Jedná se téměř o všechny druhy kuchyňských spotřebičů, tedy ledničky, mikrovlnné trouby, sporáky, trouby, digestoře, myčky i kávovary či rychlovarné konvice. Tyto pomocníci jsou sice mnohem elegantnější a hezčí než jejich obyčejní bílí předchůdci, ale jejich drobnou nevýhodou je, že je na nich mnohem více vidět jakákoli nečistota i kapky vody.

Víte, jak byste je měli správně čistit, aby byly vždy krásně čisté, ale zároveň jste je nepoškrábali? Zde vám přinášíme několik rad.

Pozor na speciální čisticí prostředky

Na čistění můžete samozřejmě využít speciální čisticí prostředky, které jsou na čištění nerezových povrchů určené, u nich si můžete být jistí, že neobsahují hrubé abrazivní částice, které by mohly povrch poškrábat. Tyto prostředky však často bývají zbytečně předražené. Také se nevyplácí používat tyto prostředky v přílišném množství, protože se může poměrně snadno stát, že na nerezovém povrchu zanechají stopy. Pokud se tak stane, můžete je odstranit pomocí navlhčeného hadříku s trochou tekutého mýdla.

Měkký hard a správný směr čištění

Základem při čištění povrchů z nerezové oceli je vždy používat měkký a čistý hadr. Jen tak předejdete tomu, že jimi nerezový povrch poškodíte. Důležitý je rovněž směr čistění. Pokud se podíváte pozorně na nerezový povrch spotřebiče, můžete vidět směr leštění. Jedná se o tenké čáry připomínající texturu dřeva. Chcete-li se vyhnout poškrábání a poškození lesku, musíte při čištění povrchu postupovat tímto směrem.

Tipy na levné domácí čistění

Smíchejte vodu s prostředkem na mytí nádobí. K tomu je vhodná láhev se sprejem, několik kapek saponátu a teplé vody. Nastříkejte směs na povrch spotřebiče. Celý povrch vyčistěte ve správném směru. Pokud chcete dosáhnout většího lesku, přidejte do směsi několik kapek olivového či kokosového oleje. Rada na závěr – na nerezové povrchy nikdy nepoužívejte kyselinu. Při silném znečistění, například sporáku či trouby, můžete použít směs vytvořenou z octa a jedlé sody.

Fotografie: Furnishhome