Naučte se správně skladovat obiloviny a vyvarujte se chyb, kterých se dopouští přes 90% lidí

Fotografie: Freepik

Obiloviny jsou pro člověka nepostradatelným potravinářským výrobkem. Ženy ale mají většinou problémy se skladováním. Začíná to hmyzem, který se do nich dostane a pokračuje to nepříjemným, zatuchlým zápachem. Poté se obiloviny stávají nepoužitelné. Mnozí se tedy budou ptát, jak prodloužit jejich životnost, aby zároveň neztratily svou nutriční hodnotu.

Existují dva způsoby, jak obiloviny chránit

První je to, že produkt, který zakoupíte, byste měli dát do mrazničky na jeden nebo dva dny. Tím druhým způsobem je, že je obiloviny zahřejete na pánvi nebo v troubě. V nádobě, ve které budou uloženy, můžete rozložit několik suchých slupek od citronu. Můžete také do sklenice s obilovinami vložit malé kousky potravinového fólie.

Například velmi náchylná k absorpci cizích pachů je rýže. Měli byste ji umístit do vzduchotěsné nádoby a tu položit malý kousek červené feferonky. Také je nutné pravidelně čistit kuchyňské skříňky, kde jsou cereálie a další obiloviny uložené. Jestli produkty napadnou potravinoví moli, musíte vyhodit všechno, i když nějaká část zásob není napadena.

Zárukou správného uložení obilovin může být správná organizace prostoru v kuchyni. Nejlepším způsobem, jak obiloviny uskladnit, jsou zásuvky. Šetři nejen místo, ale také jsou multifunkčním mechanismem. Dalším nápadem jsou závěsné police. Měly by být na místech, kde nehrozí vlhkost.

Z čeho má být vyrobena nádoba na obiloviny?

Ideálními nádobami na skladování obilovin mohou být skleněné nádoby nebo malé kontejnery. Nejdůležitější věcí je, aby víčko těšně přiléhalo k nádobě. Mezi nejergonomičtější tvar patří čtvercový. Kromě skla můžete využít ještě další materiály. Oblíbené jsou keramické dózy, víčko ale musí být pogumované tak, aby přiléhalo. Mínusem může být, že jsou dózy těžké a křehké. Plastové dózy jsou oblíbené pro svou jednoduchost. Jsou lehké, odolné, dobře se myjí, ale postupem času mohou blednout a ztrácejí svůj původní vzhled. Mohou také popraskat a křehnout.

Kovové nádoby se na skladování obilovin naopak vůbec nehodí. V průběhu času by produkty mohly získat nepříjemnou pachuť a mohli byste je všechny vyhodit. V krajním případě můžete takové nádoby použít ke skladování sypkých materiálů. Dřevo sice dobře absorbuje cizí pachy, ale také prosakuje, a proto není pro skladování obilovin vhodné.

Vyzkoušet můžete novou moderní metodu uskladňování – vakuové těsnění. Toto zařízení může prodloužit trvanlivost obilovin až na tři roky. Vakuové sáčky jsou z materiálů, které jsou pevné, a vytváří bariéru proti vnikání kyslíku. Ve výrobku tak nedochází k vývoji bakterií a mikroorganismů.

Před samotným zabalením ale dejte pozor, aby sáčky byly kvalitní. U obilovin zase koukejte na jejich čerstvost. Nekupujte je ve velkém množství, které nemáte šanci včas zkonzumovat. Je zbytečné obiloviny vyhazovat jen proto, že jste je viděli ve výhodné ceně a nakoupili jich o mnoho více.