Jedna kapka a váš vývar bude chutnat jako z luxusní restaurace. O této přísadě věděly i naše babičky

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Silný vývar se vám podaří, když k masu, chrupavkám a kostem přidáte lžíci nebo lžičku octa. Záleží, jaké množství polévky vaříte.

Chutný, ale hlavně silný vývar z masa je dobrým základem pro výživu dětí, nemocných i osob v rekonvalescenci. Také dokáže posílit a zahřát na podzim v období plískanic a chřipek. Při přípravě hovězího vývaru jsou nejvhodnější tyto části: krátká žebra, oháňka, morková kost, krk, hrudí.

Co dokáže trocha octa

Pro někoho to je běžná záležitost, pro jiné z vás to bude novinka a budete snad i překvapeni. Zřejmě každý umí připravit dobrý masový vývar. Lepší maso se použije k přípravě hlavního jídla a odřezky, chrupavky, kosti se vloží do hrnce a připravíte z nich chutný vývar. Jak to ale udělat, abyste získali všechny bílkoviny, i když zrovna nepoužijete k vaření papiňák? Podle webu Smakosze používají zkušení kuchaři do takového vývaru, jehož základem je hodně kostí a chrupavek, lžíci octa.

Hovězí maso s kostí na silný vývar
Fotografie: Pixabay

Když připravujete tradiční, dlouho vařený vývar, používáte různé druhy masa. Častou volbou bývá přední hovězí s kostí a chrupavkou, kuřecí stehýnka, která mají rovněž kost i pojivové tkáně, kousek vepřového s kostí. A aby se do polévky vyvařily všechny bílkoviny i minerály, je zapotřebí právě uvedený mazaný trik. Na webu TheKitchn dokonce uvádějí – kromě trochy octa – také malou lžičku rajčatového protlaku. Měl by rovněž vyvážit chutě.

Vajíčka k snídani posunete na jinou úroveň díky tomuto snadnému triku při jejich přípravě

Menší množství vývaru, méně octa

Přídavek trochy octa do masového vývaru je technika, kterou kuchaři používají ke zlepšení chuti a textury. Ocet totiž pomáhá rozpustit kolagen a minerály z kostí a pojivových tkání. A to vede k bohatšímu a plnějšímu vývaru. Kyselina octová taktéž vyváží chuť vývaru a zvýrazní ostatní přísady. A nebojte se, polévka nebude kyselá. Jestli připravujete jen malé množství vývaru nebo to chcete napoprvé vyzkoušet, použijte pouze jednu čajovou lžičku octa, abyste to nepřehnali.

Na BydlímeÚtulně jsme rovněž popsali, jak uvařit drůbeží polévku tak, aby byla naprosto luxusní.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*